Полиция и Общински инспекторат влязоха днес на проверка в проблемния цигански блок 11 на ул. "Младен Стоянов" в Перник и останаха потресени от гледката, пише "Zapernik.com".

Припомняме, че преди дни се е разиграл страшен екшън между мъже от цигански произход в близост до същия блок. В полунощ са се струпали около 10-тина мъже, имало е бой, викове, псувни, крясъци и детски писъци.

Случката предизвика кметът на Перник да инициира проверка, тъй като това не е инцидентен случай. Служителите на реда провериха абсолютно всеки апартамент, както и личните карти на всички присъстващи. Установено е, че има хора, които живеят на адреса, но нямат настанителна заповед. Пред общинските служители те твърдят, че са на гости. 

Оказва се, че масово се краде ток от общите части на блока. За да не плащат ток, много от апартаментите са се свързали незаконно с общите части на блока, а съседите им пък се оплакват от високи сметки за елетроенергия.

Има няколко апартамента, които са били с изрядни документи и поддържани. Останалото е буквално кочина. Изключително мръсно и неподдържано. По коридорите има всякакви боклуци, включително и изпражнения. Всички парапети от блока са откраднати, прозорците на входа са изпочупени.


Освен това хора от съседните блокове се оплакват за постоянен шум, викове и крясъци, идващи от проблемния блок, както и от боклуците и мръсотията. Деца постоянно ровят в кофите за боклук, вадят предмети и гуми и оставят след себе си тотална кочина.

След проверката, за всеки един от апартаментите е направен констативен протокол. Протоколите ще бъдат разгледани и на база всеки един от тях ще се вземе решение какви мерки да бъдат предприети вандалщината и беззаконието да спрат.