Очаква се днес до обяд да станат ясни резултатите от пробите на водата, взети от района на река Марица край Димитровград, където вчера се отровиха 29 крави. Това е заявил пред БНР главен комисар Николай Николов  - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

„Взети са проби от реката, включително и от кладенците за водовземане за питейна вода“, уточни той, както и обясни, че на така ще се направи „химически анализ на водата, за да видим какво е точно това, което е причинило смъртта на тези животни и дали това нещо представлява опасност за питейната вода, водоснабдяването и въобще живота в река Марица“.

Заради инцидента е спряно водоподаването на общо 51 населени места. За замърсената вода вчера са уведомени чрез системата за ранно оповестяване кметовете на общините по течението на реката  - Симеоновград, Любимец, Харманли и Свиленград.

Николов е потвърдил и че е една от версиите, по които се работи за инцидента е замърсяване на водата с фосфорни органични съединения:

„Това е първото, което казаха ветеринарни лекари. Това не е природно явление - така си мисля, най-вероятно е нещо свързано с човешка грешка“.

„Предвид информацията, с която разполагаме, количеството, което е изпуснато не е толкова голямо, че да отрови цялата река. То е само ограничено в канала - поне до момента това показват нашите данни“, добави той. 

Снощи в Районното управление за разпит е извикан прокуристът на "Неохим" Стефан Димитров. Според източници на БНР заводът е в ремонт и има вероятност замърсяването на водата да е причинено от неспазена процедура.

„Полицията работи активно - влезе в два обекта, в които се предполага, че евентуално може да са причинители на това нещо. Нека да не ги цитирам, но са известни обекти - големи и структуроопределящи за промишлеността на Димитровград. Така ли иначе те работят, има досъдебно производство и не би трябвало аз да изнасям повече информация от там“, каза още в предаването ни "Нощен Хоризонт" главен комисар  Николай Николов, както и поясни, че през цялата нощ на мястото остават екипи за наблюдение.

„Организирано е наблюдението денонощно и през тази нощ на колеги от полицията и от пожарната, включително на доброволци, които да наблюдават бреговете на Марица за умъртвени риби или евентуално други животни“, поясни директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, който от снощи е в Димитровград.