Лекарите, прегледали пастора – евангелист от Лом, в медицинския център в Монтана, са с отрицателни проби за COVID-19. Това съобщиха от РЗИ.

Отрицателни са и пробите на 8 от контактните лица на заразения 64-годишен мъж. Проби за анализ са взети и на лекарите, медицинските сестри и целия персонал на инфекциозното отделение и пулмологията в монтанската болница.

Лекарка от Монтана изригна: Пастор от Лом постъпи като убиец, заразява масово с COVID-19

Част от резултатите са пристигнали и са отрицателни, други все още се чакат.

Състоянието на пастора е добро. Той се лекува в инфекциозното отделение на областната болница.

Мъжът е пристигнал от Германия на 13 март. Тогава все още задължителна беше 14-дневната карантина за влизащите само от Италия и Китай. Карантинирането на всички, влизащи от Европа и други страни, е въведено на 17 март, припомнят експертите.

Преди да дойде в Монтана, пасторът е бил на лекар в Лом. Там обаче не му взели проба за COVID-19, а му дали направление за пулмолог. Той избрал да потърси помощ в областния град, като преди това заплатил на каса в данъчното здравните си осигуровки.

Северозападът настръхна! Хората искат карантина за Лом

"Ситуацията наистина е напрегната, тъй като пасторът е пазарувал, бил е в данъчното, на кабинет в медицински център, после в пулмологията и накрая в инфекциозно, където е и в момента.

Реално се е срещал с много хора и в следващия един месец трябва да сме с изключително изострено внимание, защото може да се появи болен, който просто е пазарувал в магазина, където е бил той, или пък е плащал данъци, докато това е правил и пасторът", коментират експертите от РЗИ.

Скандално! Мъжът с коронавирус от Монтана се е разходил из целия град, преди да отиде в болница

"В медицинския център, където е прегледан мъжа от Лом, е извършена допълнителна дезинфекция. Хората трябва да знаят, че във всички медицински центрове и групови практики на общопрактикуващи лекари контролът е много строг и там дезинфекцията е на изключително високо ниво", подчерта директорът на РЗИ – Монтана д-р Елена Борисова.

В област Монтана според националните данни хората с COVID-19 са 18. Хората, които се намират в региона обаче са по-малко. В цифрата 18 е включено и семейството от Василовци, което почина, както и хора, открити в София, но с постоянен адрес в региона, обясняват специалистите.

Двама от заразените са в болница – пасторът в Монтана, а лекарят – инфекционист в Лом. Той е почти излекуван. Очакват се двете му последователни отрицателни проби, уточнява "Конкурент".

За случая с пастора тече досъдебно производство.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!