8 5000 литра дезинфектриащ гел се очаква пристигне в Пловдив. Той ще бъде даден на болниците в Пловдив и областта. Спиртът, който дариха от Агенция Митници, вече е предоставен на здравните заведения, съобщи на брифинг на Кризисния шаб областният управител Дани Каназирева. От щаба в Пловдив казаха още, че до момента 21 са пациентите с коронавирус, 1 от тях е в тежко състояние. 

2959 души в областта към момента са поставени под карантина. 

От началото на пандемията са или взети за изследване 420 проби, от тях 126 са на медицински персонал като най-рисков. От РЗИ съобщиха, че са проверили 375 обекта, 4 автогари, 9 автобуса и са извършили 3 проверки по сигнал за карантинирни, но не са открили нарушение. 

Не знам защо се говори за голям брой заболели медици, те са 8 при нас и това са единични случаи, каза директорът на УМБАЛ "Свети Георги" проф. Карен Джамбазов. По повод думите на ген. Мутафчийски, че Пловдив не се справя добре с мерките и му предстоят тежки времена, областният управител коментира, че всички сме в трудна ситуация и РЗИ и полицията постоянно следят за нарушения. 

Дани Каназирева каза, че е за по-строги мерки относно Столипиново. И не само там, ако се налага, да се вземат рестриктивни мерки и в Асеновград, и в Карлово, навсякъде, бе категоричен губернаторът.

До 6 април би трябвало да пристигне апаратурата за диагностика на коронавирус. В Пловдив изграждаме специална сграда, в която ще бъде обособена новата лаборатория, каза още проф. Джамбазов, но не се ангажира с точна дата за така необходимата за втората по големина област в страната лаборатоиря за тестване на коронавиуруса. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ