Зарядно устройство е предизвикало пожара в старческия дом в Благоевград, в който има болен от COVID-19, съобщава "Труд"..

Един от обитателите има леки обгаряния по ръцете, защото се е опитал да гаси.

Пожарната е реагирала бързо и огнеборците, без да се притесняват, че има болен от коронавирус, са реагирали своевременно. 

Пожарът е тръгнал от телефон в стая на третия етаж. Мъжът, който е бил в стаята, е видял пожара и опитал да гаси с голи ръце, но не е успял. Той е настанен в болница. Пожарникарите, персоналът и появили се доброволци от квартала са извадили всички 120 обитатели на дома.

Хората бяха невредими, но притеснени. На място пристигнаха кмета Румен Томов, областният управител Бисер Михайлов, шефът на РЗИ-Благоевград Калоян Калоянов, а от столицата бързо дойде и главен комисар Николай Николов. Той обясни, че 12-те пожарникари ще бъдат поставени под карантина след акцията.

Те ще останат за 4 дни в пожарната, след което ще бъдат тествани, така ще бъдат спокойни техните семейства, каза главен комисар Николов. Заразеният 78-годишен мъж също бе изкаран на двора, той бе изолиран. Мъжът е добре и няма симптоми, но е настанен в отделна стая в дома, която има и самостоятелен вход.

Кметът обясни, че хората ще бъдат хранени и обслужвани на двора, докато се дезинфекцира сградата.
Утре екипи на РЗИ ще продължат да правят тестове за Ковид-19, остават още 40 човека от които да се вземат проби. До момента само един обитател има заразен, останалите са отрицателни.