Фамилията на професор от Аграрния университет в Пловдив има къща за гости, изградена с европейски средства, която не се използва по предназначение. За случая службите знаят от 2016 година, но информацията излезе на бял свят едва вчера, пише marica.bg.

Това стана след изявление на министъра на земеделието Румен Порожанов по време на правителственото заседание. Пред колегите си в кабинета той обяви, че първият, хванат с подобни злоупотреби още през 2016 г., е преподавател от университет в Пловдив, без да посочи името му и учебното заведение.

Само уточни, че имал къща за гости в региона и по време на мисия на Европейската комисия се установило, че обектът не се използва по предназначение.

В академичните среди се подозира, че скрит собственик на въпросния имот е професор от Аграрния университет.

Вчера Специализираната прокуратура съвместно с МВР и ДАНС стартира мащабни проверки за измами с европейски средства. Акцията е част от инспекцията на всички къщи за гости в страната, изградени с пари по ПРСР, и се провежда по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров.

Във фокус на проверката са обекти в областите Пловдив, София, Сливен и Бургас. Източници на „Марица“ разкриха, че при стартиралата вчера акция в Пловдивска област разследващите ще атакуват първо къщите за гости в Перущица.

Същите имоти, както и в останалите области, са изградени по проекти по мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности" и мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г., както и по мярка 41 „Прилагане на стратегиите за местно развитие“, която се реализира от одобрени от Министерство на земеделието Местни инициативни групи при прилагане на подхода Лидер.

В списъка за къщи за гости, построени с европари, публикуван от Държавен фонд „Земеделие“, е упоменат броят им в област Пловдив - 27.

В списъка обаче има само данни за населеното място и вида на проектите, без да са посочени имената на бенефициенти или фирми, нито размер​ът на усвоените средства. Най-много - по 8, са семейни хотели и къщи за гости в общините Брезово и Хисаря. Тези в Перущица са 4, а в Националния регистър на „Места за настаняване и заведения за хранене и развлечения“ са 5, плюс една туристическа спалня.

Финансисти в Община Перущица съобщиха, че петте обекта си внасят редовно туристическия данък и декларират броя на нощувките, но само спецпроверка може да установи има ли нередности.