Грамаден сом измъкна от водите на река Струма в гръцка територия санданчанинът Петър Георгиев. Въдиците били хвърлени в реката, снабдени с една от най-добрите примамки за този вид риболов – жива каракуда. Сомът е уловен на спинингова въдица с дебелина на влакното 0.80 милиметра. Гигантът ударил около 10 часа на 26 февруари, а след 20-минутна борба Петър и неговият приятел Илия Буйнов успели да го извадят на брега, пише struma.bg.


„Бяхме изключително радостни, не можахме да повярваме какъв голям сом сме хванали. Като го измерихме, установихме, че е дълъг 2.28 метра и тежи 73 килограма. Звучи невероятно и като рибарска лакърдия, но си е истина“, каза късметлията. Той обясни, че след като са изчистили рибата и я разделили поравно, смятат да почерпят приятели и близки.

„Някои си мислят, че още е студено и е рано за риболов на сом, но истината е, че той се активизира в началото на февруари и може да се разчита на слука. През изминалата година нашенци рибари са извадили сом, тежащ 71 килограма, сега с този улов рекордът е подобрен. Но за да си рекордьор, са необходими много чести излети, познаване, разбиране на места и не на последно място – яки такъми.

На всички колеги рибари пожелавам и те някой ден да имат нашия късмет и да изпитат същата тръпка, каквато изпитахме ние с моя приятел Илия“, заключи Петър Георгиев.