8 ученици и двама ръководители от Кърджали се прибират по спешност в България, след като са прекарали 16 дни в градче край Милано. Групата е била на посещение при партньорско училище в Италия по програмата „Еразъм +“.

Съвместното обучение е трябвало да продължи до 29 февруари, но визитата е прекратена поради обявената кризисна зона в Милано и околностите му заради случаите на коронавирус, съобщи за 24rodopi.com началникът на Регионалното управление по образованието Гроздан Колев.

Групата ще се прибере с два полета от летище „Бергамо“ в Милано. Министерството на образованието и здравните власти в България са уведомени, посочи още Колев.

„Няма болни сред тях, всички са в добра кондиция. Ще бъдат взети всички необходими мерки групата да бъде обгрижена след като се прибере“, посочи Колев.

Децата и учителите са заминали на 9 февруари.

Припомняме, че Министерството на образованието и науката препоръча на институциите в системата да се въздържат от предприемане на организирани пътувания в Италия и други държави, в които има регистрирани случаи на зараза с новия коронавирус COVID-19.

Препоръката включва ограничение на пътуванията, организирани по линия на участие на ученици и учители в различни международни програми и проекти, както и по отношение на екскурзионни пътувания от училищата.