Бизнес сградата на „Астрал холидейз“ се продава за 11.5 милиона евро, пише "Марица". Офертата обаче не е пряко свързана с фалита на пловдивския туроператор, защото е пусната още от миналата година, като периодично се актуализира. Последният ъпдейт в листата на столична агенция за имоти е от миналата седмица, малко след като „Астрал холидейз“ влезе в производство по несъстоятелност и прекрати дейността си.

„Астрал бизнес център“ бе официално открит през 2011 година, навръх 16-ия рожден ден на туристическата компания, и тогава инвеститорът "Астрал Пропърти Мениджмънт" ООД посочи, че е вложил над 10 милиона евро. Сградата е разположена на стратегическо място до летище София.

Районът е предпочитан като бизнес локация, като почти отсъства жилищно строителство. За сметка на това прилежащата инфраструктура е много на ниво. Наоколо са представителните офиси на Автоюнион Център, Порше Бизнес център, Sofia Airport Center и големи логистични компании като DHL, Unimasters Solutions, TNT и др.

Имотът е разположен върху терен с площ 1833 кв.м и има разгърната застроена площ 10 355 кв.м, която включва 2 подземни и 10 надземни нива. Сградата се състои от две части - двуетажна търговска част - шоурум и ресторант, и осеметажна офис част с височина 36 м от кота прилежащ терен, посочват брокерите.


Още с откриването си бизнес центърът се оказа един от първите у нас с истински зелен покрив - с 40 см почвен слой и растителност. Подобни сгради напоследък добиха много популярност у нас, като една от причините е, че зеленият покрив намалява вредните емисии от СО2 в атмосферата, както същевременно пази последния етаж от прегряване през летните месеци.

В големите европейски градове такива проекти са част от концепцията на общините за устойчива градска среда, като собствениците им получават облекчения от дължимите местни данъци и такси. У нас обаче намаление все още няма.

Преди 9 години центърът впечатли и с още едно нещо - имаше първата у нас: авангардна фасадна слънцезащитна система тип "double skin" (двойно остъкляване). По онова време с такава можеха да се похвалят само още две сгради в света - сградата на Армията на Спасението в Лондон и сградата на Мюнхенското презастрахователно дружество.

„Астрал бизнес център“ стана популярен като "Окото", тъй като външният контур на сградата включва овали и остри ъгли, повтаряйки формата на око. Този мотив е развит като декоративен елемент и на покрива. Проектът бе на архитект Атанас Панов от LP Consult.