10-годишна търновка се спаси от фатален край, благодарение на бързата реакция на здравния министър проф. Костадин Ангелов, кмета на Свищов Генчо Генчев и столични медици, информира borbabg.com

Момиченцето е оперирано по спешност в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов, заради възпаление на апендиска, но след интервенцията вместо да се възстановява, започнало рязко да се влошава. Малката пациентка вдигнала висока температура и се сдобила с обриви и други странични реакции, довели до достигането й в критично състояние.

Ужасени от неочаквания развой родителите потърсили помощ от градоначалника на крайдунавския град, защото били семейни приятели. Генчев веднага се обадил на здравния министър и споделил за случая.

Проф. Ангелов от своя страна веднага откликнал и още в същия ден момиченцето е транспортирано до УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ – София.

Специалистите от най-голямата спешна болница у нас установили, че организмът на малката търновка се бори с тежки усложнения от коронавирус и това е причината за критичното й състояние.

Назначили й нова терапия и още в същия ден започнало да настъпва облекчаване на симптомите. Медиците успели да смъкнат температурата и да повлияят обрива.

Семейството на детето изказва благодарности към всички, допринесли за възстановяването на малката госпожица.