Машинистът на запаления бърз влак София-Бургас е евакуирал заедно с превозната и локомотивната бригада всички пътници и е започнал с подръчни средства да гаси пожара. Това разказаха очевидци на инцидента, цитирани от "Флагман".

„Всичко стана много бързо! Видях, че се справиха професионално и бързо изведоха хората от влака. Имаше около 30-40 човека, не повече“, каза пред Флагман.бг жена на средна възраст от кв. „Долно Езерово“, която живее в непосредствена близост до гарата, където тази вечер в 21:30 ч. пламна локомотивът.

„Евакуирах хората! Направих това, което трябваше!“, каза машинистът и не пожела да коментира нищо повече за инцидента.Той нервно пушеше цигара след цигара на гарата в Долно Езерово, явно осъзнавайки, че се е разминал на косъм, тъй като той е бил най-уязвим при пожара тази вечер.

Колегите му от превозната и локомотивната бригада, които в момента са на гарата, също запазиха мълчание, позовавайки се на вътрешния правилник на БДЖ, който им забранявал да говорят с журналисти.В същото време специалисти, които в момента са на място, казаха, че пламналият локомотив най-вероятно е произведен през първата половина на 70-те години.

„Такива бяха локомотивите от този период. Те са специфични и лесно могат ад се разпознаят. На тях е изписана годината на производство, но в момента до него не може да достигне никой, тъй като е отцепен от полиция“, казаха наши източници.

Пътниците вече са извозени с автобус до жп гарата в Бургас. Локомотивът и вагоните ще останат в Долно Езерово, докато не бъдат извършени всички огледи и експертизи.

В 23:33 часа от ОД на МВР в Бургас съобщиха подробности за инцидента. От Областната дирекция уточниха, че най-вероятно става въпрос за техническа повреда в локомотива, който е пламнал в долната част, където е основни спирачната техника.