Ако кметът на Пловдив, Иван Тотев, не бъде отстранен от длъжост, той може да повлияе на останалите свидетели по делото. Това коментира прокурорът от Софийска градска прокура Димитър Петров.
В съдебна зала стана ясно, че в досъдебното производство за злоупотреба със съдебно положение срещу градоначалника все още не е разпитан зам.-кмета Димитър Кацарски. Защитата на кмета в лицето на адвоката Красимир Елдъров представи документи, че той е в отпуск до 15 февруари и ще бъде заместван от зам.-кмета Розалин Петков. Според адвоката има достатъчно време прокурорите да могат да свършат работа по досъдебното производство. Адвокат Елдъров е на мнение, че искането за отстраняването на кмета е политическа поръчка и това не бива да се случва.

Двама прокурори от Окръжна и Апелативна прокуратура са отказали да образуват досъдебно производство преди време и това би трябвало да е достатъчно показателно. 

"Не съм коментирал с никого разследването още от първите разпити. Голяма част от свидетелите, които са разпитани, изобщо не познавам", каза кметът Иван Тотев пред съда. Сред разпитаните свидетели бяха съобщени имената на бившата кметица на район западен Десислава Желязкова, която е подала сигнала за зоопарка, зам.-кмета на Пловдив Розалин Петков, шефа на отдела за Обществени поръчки Тодор Тодоров, управителят на фирмата изпълнител и други участници в поръчката, стана ясно по време на делото.

Държавното обвинение коментира още, че наистина е имало проверка на ДАНС по сигнала на Десислава Желязкова, резултатите от нея обаче още не са ясни

Както БЛИЦ съобщи, днес в Пловдив в съда се гледа искането за отстраняване от длъжност на кмета Иван Тотев. Обвинението е на Софийска градска прокуратура, заради това, че градоначалникът е злоупотребил с един милион лева при изпълнението на проекта за новата зоологическа градина.

В 17:30 съдът ще се произнесе дали ще отстрани кмета от длъжност. Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!