С блокада на околовръстното шосе на Пловдив стотици жители за пореден път протестираха срещу кариерата край Белащица.

Мирното шествие започна в 10 часа от центъра на селото, а в него се включиха над 500 жители и на околните села - Гълъбово, Куклен, Марково, Брани поле, Брестник, както и десетки пловдивчани.  

Към мирното шествие се присъедини близо километрова колона от автомобили и около 100 мотористи.

Хората излязоха на протест в знак на несъгласие с удължаването на концесията на швейцарската фирма „Холсим“, чиято дейност изправя пред екокатастрофа селищата от района и унищожава  природата на Западните Родопи.

С нови 15 години концесионера иска да удължи добива на инертни материали в печално известната кариера край Белащица, която е обект на непрекъснати протести на жителите на района вече повече от 2 години.


Жителите на селата направиха и подписка с искане за спиране на кариерата, която вече събра над 300 души съмишленици. От 9-и септември протестите стават безсрочни. Ще блокираме пътища, ще отидем и пред институциите, заканиха се хората, чието търпение отдавна е изчерпано.

10 хиляди души са заложници на двете каменни кариери край Белащица. Вместо да се прекрати концесията след изтичане на договора и да се рекултивира терена, „Холсим“ иска удължаване на експлоатацията с още 15 г.

„Това е недопустимо. Няма и километър от къщите ни. Стените са напукани, всеки ден дишаме прах и се стряскаме при всеки взрив“, обясниха за пореден път местните.

Концесионерът не осъществява почистване и измиване на пътя от републиканската пътна мрежа в района на кариерата, което е задължение на инвеститора. Жителите от района се оплакват  от шум, прах, а в почвите са регистрирани замърсявания.


Установени са щети за биологичното разнообразие от флората и фауната, които не се компенсират чрез задължителната поетапна биологична култивация на отработените площи. Камионите, които излизат от предприятието, замърсяват пътната настилка с кал, прах, малки и големи камъни, като по този начин създават реална предпоставка за пътни произшествия, каквито има често.

Дейностите свързани с добива на подземни богатства могат да доведат до рязко спадане на подпочвените води, до нарушаване функционирането на изградени помпени станции и намаляване дебита на помпените машини за питейна вода", се посочва в мотивите на протестиращите.

„Извършени са над 40 проверки, издадени са 6 предписания. Имаме издадени 5 акта на двете кариери. Два се обжалват”, заяви Стефан Шилев, директор на РИОСВ-Пловдив.

Засега само енергийното министерство е глобило „Холсим“ заради нарушение на Закона за концесиите, защото фирмата експлоатира терен извън границите на договора. Постановлението за 50 000 лв. се обжалва. 

От началото на дейността и до момента Концесионерът не е извършил на нито един квадратен метър рекултивация на концесионните площи.

Местните хора с плакати се обърнаха за помощ и към премиера Бойко Борисов, с надеждата той да се намеси в решаването на проблема.