Първата копка бе направена и започна обратното броене за ГКПП „Рудозем“! Символичното начало бе дадено днес на мястото, където до края на годината ще бъде пуснат в експлоатация бъдещия граничен пункт с Гърция, съобщава  24smolian.com.

Старт на изграждането на „Врата към Беломорието“ №4 в Родопите бе даден от областния управител Недялко Славов. На събитието присъстваха представители на Министерството на регионалното развитие, кметовете на Смолян и Рудозем, народни представители, бивши областни управители.


За строителството на ГКПП-то бяха отпуснати допълнителни средства в размер на 18 445 744 лева от страна на правителството.

Освен сградата и комуникации за бъдещия Граничен контролно-пропускателен пункт към Гърция, който ще е на българска територия, трябва да се изгради и подход от около 800 метра с три ленти за движение – две по 3,50 метра, една по 3 метра и два банкета по 1.50 метра.


В зоната на ГКПП трябва да се оформят и благоустроят две площадки. Ще се изградят три административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна
конструкция, осова автомобилна везна за обслужване на ГКПП.

Планирано е да се изградят три отделни пътни трасета с по четири самостоятелни ленти за движение. Граничният пункт, според спогодбата между България и Гърция, ще е предназначен за всички видове автомобилни превози и товари.


Изграждането на пункта е договорено между България и Гърция още през далечната 1995 година. Очаква се ГКПП „Рудозем-Ксанти“ да бъде отворен до края на 2020 година.

Бъдещият пункт ще разтовари значително трафика през "Маказа".