С мощен удар пловдивските ченгета разконспирираха престъпна схема и разбиха организирана група. Това съобщиха днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура Пловдив, на полицията и на Дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР по повод разкрито тежко криминално престъпление.

Зад решетките за 72 часа са Боян Кабашки-служител на сектор "Миграция", Васил Гайдаджийски, Рангел Сарийски, Борис Ябълков, Христо Лозев. На всички мъже са повдигнати обвинения и им е поискана постоянна мярка "Задържане под стража". Наши източници поясниха, че Боян Кабашки не е служител на ОДМВР Пловдив, а на Дишрекция "Миграция" София с месторабота Пловдив.
 
Повечето от тях са криминално проявени в сферата на измамите и изготвянето на неистински документи за самоличност. В началото на миналата година в "Икономическа полиция" Пловдив постъпила информация за мъжете, които се занимавали с изготвяне и пласиране на фалшиви документи-шофьорски книжки, лични карти, карти за продължително пребиваване на чужденци в страната, паспорти, дипломи за завършено образование и квалификационни степени и други.

Пои случая било образувано следствено дело. Към реализиране на операцията се пристъпило на 15 януари тази година. Извършени били много претърсвания и изземвания на територията на Пловдив, Ихтиман, Самоков и Карлово. Пловдивските ченгета претарашили 8 жилища и 7 автомобила.
 
Иззети били неистински карти за продължително пребиваване на чужденци, лични карти, машина за нарязване и за оформяне на неистински документи, плаки с основни елементи на документи за самоличност, заготовки, фолиа за изготвяне на неистински документи, хартиени подложки тип "бланки", снимки в паспортен размер на лица, на които се изготвят фалшификатите, десетки мобилни телефони с електронна информация на изготвяне на неистински документи и такива, които са в процес на изготвяне, копия от визи, паспорти и документи на чужденци и два пистолета, на които предстои назначаване на експертиза.
 
 Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ