Две седмици след встъпването в длъжност на новия директор на ОДМВР-Бургас ст. комисар Радослав Сотиров са факт и първите размествания в ръководството. В понеделник пред личния състав на РУ-Созопол ще застане досегашният началник на РУ-Несебър Живко Даскалов. 

По информация на Флагман.бг, той поема поста от колегата Милен Гайдарджиев, който всъщност е на нова позиция с връчена и подписана заповед още отпреди седмица.

Гайдарджиев е преместен в отдел „Криминална полиция” към ОД на МВР-Бургас.

Обстановката по високите етажи на дирекцията напомня едно към едно случилото се на 1-и ноември 2014 година,  след идването на бившия столичен шеф на МВР Георги Костов като директор в Бургас.

Първата заповед за освобождаване, която той връчи тогава бе на началника на РУ-Несебър Стайко Манев.

Всеизвестен факт е – както за бизнеса, така и за мафията, както и за сетния джебчия в Слънчев бряг, че това районно управление е най-важното в Бургаска област, тъй като там се решават проблеми, свързани с престъпността за милиони левове.

Балансът на интереси е изключително труден и за този пост винаги се мисли на високо ниво в министерството.

Чест прави на новия директор на ОДМВР-Бургас ст. комисар Радослав Сотиров, че е предложил за „горещия” стол един от най-добрите полицаи, с които разполага дирекцията – Коста Кирязов, зам.-началник на Отдел „Криминална полиция” в ОД на МВР-Бургас.

Колегите му са единодушни, че е олицетворение на професионализъм и отдаденост на службата.

Началникът на Четвърто РУ-Бургас гл. инспектор Халид Аптараман се разделя с подчинените си, както и с изпълнената с напрежение картина, каквато представлява криминогенната обстановка в най-големия жилищен комплекс „Меден рудник” и прилежащите му квартали, където шетат предимно ромски отряди.

Факт е, че от февруари 2015 година, откакто Аптараман оглавява това управление, ситуацията е значително променена към по-добро.

Аптараман заминава за РУ-Руен, където отново го очаква началническия пост, но в сравнение с четирите натоварени години в Бургас, там ще му се стори по-скоро като курорт, отколкото служба, по подобие на бъдещето на Живко Даскалов в Созопол.

Припомняме, че в територията на РУ-Созопол влизат твърде малко населени места, а извън сезона  общината буквално опустява и престъпността е нулева.

Все още не е ясно кой ще оглави Четвърто РУ в Бургас, за където ще трябва полицай с твърда ръка и здрави нерви. Подобна е ситуацията и с началника на РУ-Приморско. Това управление също „увисва”, тъй като назначеният му буквално преди дни началник Иван Малинов заминава за РУ-Айтос - като началник.

Досегашният началник на РУ-Айтос Тодор Ганев  се прощава с ръководния пост и отива в звеното за анализ и оперативна информация към „Криминална полиция” при ОД на МВР-Бургас.

В самата Дирекция също се очакват промени, но те ще са в следваща порция, която се подготвя за идния месец, веднага след местните избори, довери на репортер на Флагман високопоставен източник от МВР.