За случай на западнонилска треска в Пазарджик съобщават от pzdnes.com. 73-годишен мъж е приет в инфекциозното отделение на МБАЛ-Пазарджик.

Мъжът е с придружаващи заболявания, които много наподобяват инфекцията от западнонилска треска. Той е с мозъчно-съдова болест и атрофия на мозъка.

“Предвид сезона го изследвахме и за това заболяване и се потвърди  Западнонилска треска“, обясни началникът на Инфекциозно отделение д-р Мария Пишмишева. Тя предупреждава, че през летния сезон не бива да забравяме и други, типични за топлото време заболявания.

Западнонилската треска е предавано с комари остро инфекциозно заболяване. Основен резервоар и източник на инфекцията са птиците – 80% от тях прекарват инфекцията безсимптомно. Причинителят на заболяването е малък вирус, а преносител – комари от различни видове.

Предаване на инфекцията от човек на човек не е документирано, приема се, че концентрацията на вируса у бозайниците, включително човек,  не достига достатъчно високи нива и те не могат да заразяват.
Първият случай в Европа е от 1958 г. в Албания. По данни на НЦЗПБ  в България от 2010 до 2019г. са регистрирани 33 случая, от които 14 потвърдени, а 19 – вероятни.

Пациентът е получил обичайните симптоми на треската - повишаване на температурата, обърканост и неадекватност. Заболяването е остро инфекциозно и се предава от комари. Не е документирано предаване на болеста от човек на човек.

Съгласно данните на НЦЗПБ от 2010 г. до 2019г. у нас са регистрирани 33 случая на западнонилска треска. От тях 14 са потвърдени, а 19 са вероятни. Заболяването се среща предимно в летните месеци на годината.