Стотици розопроизводители готвят огромен протест в Подбалкана утре. Точно в 9 часа на няколко места движението ще бъде блокирано и пътят затворен. Над 1000 души ще легнат на асфалта, ще бъдат докарани трактори и комбайни, които ще са с източено гориво, за да не могат да се движат. Машините ще могат да се вдигнат само с багери, съобщиха за БЛИЦ недоволните от ниската изкупна цена на розата. 

Сутринта е предвидена блокада на Подбалканския път край карловското село Куртово. Там ще се съберат розопроизводителите от Карлово, Сопот и  Хисар и от околните села, в които се гледат много гюлови градини. Паралелно с този протест, втори ще има край курортния град Баня, при разклона за село Войнягово. Ще бъде затворен пътят Карлово - Пловдив в частта около Баня. Там ще са недоволните от карловските села Климент, Войнягово и други. В 9 часа точно в село Розино ще блокират Подбалканския път София - Бургас. Кметът на селото Ангел Шаламанов заяви, че хората лягат на земята, докарват машините и няма да пуснат движението, докато министърът на земеделието или лично премиерът Бойко Борисов не отиде на място да разреши проблема им. Днес никой в Подбалкана не е продал продукцията си, прекупвачите дадоха цена от 2.20 на килограм цвят. Стопаните определиха това с гавра и подигравка с труда им и заявиха, че ще фалират. Скандално ниската цена според тях е заради картел. Реколтата отиде, ние разчитаме на тези пари, за да има какво да ядем през зимата, изригнаха розопроизводителите. 

На път сме да загубим символа на България 

Утре в 12 часа розопроизводители от община Калояново и Хисар също блокират прелеза на Калояново - това означава, че ще стопират движението Пловдив - Карлово. Утре в 10 часа край брациговското село Бяга също стягат голям протест. Там ще затворят пътя Пловдив - Пещера. 

БЛИЦ припомня, че днес Розино първо се вдигна на протест. Подбалканската линия беше блокирана цяла сутрин до обяд, тонове гюл бяха изсипани на земята. Блокадата вече е махната и движението е нормализирано. Недоволните обаче се заканват утре през целия ден да не пуснат и пиле да прехвръкне през главните пъти артерии в региона. Това ще продължи до идването на Бойко Борисов, нещо, в което са убедени и за което настояват в Подбалкана. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!