55,6 млн.лева ще струва изграждането на жп връзката между Бургас и летището. Това стана ясно, след като проектантът ДЗЗД „Тракия консулт“ („Трансгео“ и „Екип 2000“, б.а.) изготвиха план сметката за СМР-ата и утвърдиха окончателното трасе, съобщава „Флагман“.
Добрата новина е, че вече има осигурено финансиране.
 

Връзката до аеропорта е фаза 2 от проекта за жп линията Пловдив-Бургас, съобщават от Националната компания "Железопътна инфраструктура"(НКЖИ).
 
Целият проект от Пловдив до Бургас и отклонението до летището е на обща стойност 425 млн.евро, разделен е на 13 позиции, а средствата ще дойдат от Оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура". Крайният срок за завършването е 2023 година, уточняват от националната компания, но се смята, че участъците, които касаят Бургас ще се реализират до 2-3 години.
 
В момента се строи по лотовете Скутаре – Оризово и Стралджа – Церковски, предстои да се проведат и другите процедури за избор на изпълнител, след което да започне изграждането на трасето на скоростния влак. В същото време стана ясно, че сериозни спънки са получени от екозащитни организации и НПО-а, което е наложило препроектиране и залагане на защитен лесопояс край Айтос.
 
Още преди няколко месеца стана ясно, че по проекта, за който се говори от години има раздвижване.
 
За Бургас това ще бъде т.нар. градска железница и освен до летището, ще се използва и за по-добра свързаност между комплексите. Проектът за жп линията е приоритетен в Оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура".