РЗИ-Пловдив препоръча на кметовете в цялата Пловдивска област да пуснат заповед, с която да удължат коледната ваканция за децата с два дни. Това означава учениците да не ходят на школо на 5 и 6 януари. 7 и 8 януари се падат събота и неделя, така, че ще има дълга ваканция.
Препоръката е направена заради завишения брой на болни от остри респираторни заболявания и грип.Така първият учебен ден от новата година ще е на 9 януари.

Според директора на Дирекция "Надзор над заразните болести" в инспекцията д-р Моника Троянчева област Пловдив е в епидемична обстановка, но засега грипна епидемия все още не е обявена, тъй като не се отчита само броя на заболелите от грип, а също тежестта на случаите. На спешните центрове е препоръчано хората с по-тежка клиника на заболяването да бъдат обслужвани по домовете им, преустановяват се свижданията и плановите консултации на бременни и бебета, както и имунизациите. Надяваме се по този начин да постигнем понижение на броя заболели, коментира д-р Троянчева.

Със заповед на кмета на Пловдив Иван Тотев коледната ваканция ще бъде удължена, каза началникът на отдел "Образование" в община Пловдив - Донка Щилиянова. Мярката ще важи за всички общини в областта, потвърдиха и от РУО на МОН.
 
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ