Арестуваният кмет на район "Северен" Ральо Ралев се е подготвял за сериозни инвестиции в новия квартал до новата сграда на Пловдивския университет на бул. "България", става ясно от имотния регистър. Ралев е зад решетките, където го очаква съдебен процес по обвинение за подкуп в размер на 60 000 лева.

Оказва се, че Ралеви баща и син са заформили цял квартал в зоната, която тепърва ще се развива за жилищно строителство. Още през 2004 година Ральо Ралев се е сдобил с 1888 кв. метра земя, пише "Марица".

Преди 2 години бащата на районния кмет е станал собственик на съседния имот с площ 1603 кв. метра.
Брокерите на недвижими имоти изчисляват, че след години недвижимата собственост в този перспективен квартал на Пловдив може да донесе печалба на Ральо Ралев и родата от най-малко два милиона лева. Земята се намира в близост до булеварда, където вече има много производствени офиси и жилищни кооперации. Засега пустеещите терени не изглеждат привлекателни, защото в района няма инфраструктура. Това обаче е въпрос на време, защото съвсем скоро предстои зоната около университета да започне да се застроява.


Ралев се е сдобил със земята още през 2004 г., далеч преди да стане районен кмет. Той е купил 2054 идеални части от общо 4514 кв. метра имот по плана на квартал "Паисий Хилендарски", тоест половината от терена. Съсобствниците на имота са Христо Стойчев, Диана Стойчева, Темер Бейсимов. С договор от 20 март 2015 г., когато Ральо Ралев започва втория си мандат в "Северен", земята е поделена в реални граници. От справка в имотния регистър става ясно, че в резултат на прекрояването на имота районният кмет става собственик на реални 1888 кв. метра. В останалата част на имота са образувани три самостоятелни парцела за Стойчеви и Бейсимов.
На 5 март 2019 г. пък родителите на Ральо Ралев придобиват чрез замяна от Стойчеви нови 1063 кв. метра. Сделката е извършена чрез замяна на апартамент от 64 квадрата на ул. „Ян Хус“ 3 в „Северен“. Жилището е купено от родителите на Ралев едва три месеца по-рано - на 13 декември 2018 г. Апартаментът в 40-годишното блокче в кв. „Захарна фабрика“ е придобит на публичен търг, след като е бил обявен за продан заради натрупани задължения на предишната му собственичка.

Двата парцела не са обременени с тежести, нямат ипотеки и върху тях може един ден да се строи. На името на Ральо Ралев се води също така един апартамент на ул. "Ген. Д. Николаев" № 27 с площ 73 кв. метра, върху който е учредена ипотека.

Припомняме, че фирмата на кметския баща "Рали транс" притежава луксозен апартамент №21 на седмия етаж в кооперацията на бул.
„Шести септември“. Сделката е сключена с фирма "Балканика" ЕООД на 29 юни 2017 г. Това е станало чрез учредяването на ипотека за жилището, което по документи се води с площ от 123,94 кв. м, като кредитор се явява самата фирма продавач. В същия ден е направена и втората сделка между същите страни за съседния апартамент №22, който е с площ 123,36 кв. метра. Двете жилища са свързани помежду си и са с площ над 247 кв. метра. Към апартамента няма достъп, защото асансьорът качва горе със самостоятелен чип. На покрива е направена градина, която не е вписана като допълнителна площ в нотариален акт.

"Рали транс" е регистрирана през 2008 г. на адрес бул. "Македония" 68. Това е 13-етажен блок в "Кючук Париж". В момента такава фирма там няма, а живеещите във входа не са чували изобщо за човек на име Иван Ралев.