Видрата, която се появи на плажа в Бургас през почивните дни, е изненада, но не и прецедент, смятат от екоинспекцията. Животното и друг път е забелязвано край морето. Истинско постижение обаче се оказва да снимаш видра.

Боряна е една от малкото, видели видрата. Работи като данъчен служител и разказа, че за нея срещата с новия морски обитател е запомнящо се приключение и го описва като игра.

„В момента, в който ме видя, с бързи движения се гмурна в морето. Изключителен плувец! Започна да плува успоредно на брега и аз я последвах", разказва Боряна, която успяла да снима видрата, съобщава bTV.  
                 
„Аз видра съм виждала край сладководните басейни - в резерват Атанасовско езеро съм виждала, в района на Иракли съм виждала, но точно на плажа не съм... Не можем да кажем дали се е върнала. Може да е още в района на плажа, но така или иначе след като е здрава, не е бедстваща, за нас е най-добре да не я безпокоим, тя ще си намери своите обитания". 

Предполага се, че видрата е сменила морето с язовир, който е замръзнал, за да търси храна”, посочва Милена Ярмова, главен инспектор в „Биоразнообразие” в РИОСВ – Бургас.

„Видрата е много мило животинче, не е опасно, не е агресивно, но в никакъв случай да не се пипа и да не се опитва да се хване, защото е защитен вид, в защитената книга на Р България е. Много, много малко екземпляри има в България и е строго забранено да се хваща, да се ловува, камо ли да се опитомява", обясни и д-р Георги Митев – директор в БАБХ – Бургас.

И други хора на плажа вече се оглеждат за видрата. Но рибарите в Поморие със сигурност  са я виждали. „Даже правят поразии непрекъснато по мрежите – отива, къса мрежата, яде рибата и заминава", казва Пламен.

„Единствено само русалки не сме виждали, все още ги търсим", отбелязва друг рибар. 

А Боряна ще се оглежда край плажа за новия си приятел. Който всъщност не е бил сам. В морето го чакала още една видра.