Причината за родителското цунами в две основни училища в Сливен се оказа страх, че ще им отведат децата служители на  "Закрила на детето", съобщава Дарик.
 
Както БЛИЦ съобщи, две сливенски училища, в които учат ромските деца от квартал "Надежда", бяха опразнени за минути. Масово родителите се втурнаха в училищния двор и на пожар отведоха децата си от класните стаи.
 
Според майки на деца от ромската махала някой се е обаждал по телефона, уж, че "Закрила на детето" ще им отнема синовете и дъщерите, слухът се разнесъл, паниката бързо е обзела цялата махала и обитателите й се юрнали към класните стаи.
 
Дворовете на двете училища почерняха от превъзбудени жители на "Надежда", напиращи да си приберат отрочетата, за да ги спасят. Някои от родителите са се втурнали към школото на детето направо от работното място.
 
За минути около 10.30-11.00 часа 6-то и 8-мо основно училище в ж.к. "Даме Груев" се опразниха, а на дворовете останаха безпомощните учители.
 
Предполага се, че става въпрос за провокация.
 
По същото време на посещение в Сливен е и образователният министър Красимир Вълчев, който обикаля сливенски училища, придружаван от служители на просветния инспекторат. Вълчев веднага е бил уведомен за случилото се.
 
Според Стефан Радев, кандидат за кмет на Сливен от ГЕРБ, „днес някой злонамерено е разпространил фалшивата новина, че две деца са били изведени от училищата „Братя Миладинови и Юрий Гагарин“.