Намаляване на капацитета на заведенията, опашките пред дискотеката с отстояния два метра между чакащите и само по двама. Това гласи предложение на Българската асоциация на заведенията (БАЗ).


Предстои ръководството й да се срещне с представители на здравното министерство по-късно днес, за да обсъди мерките за продължаване на работата на заведенията, въпреки нарастващия брой на заболелите от COVID-19.

По думи на председателя на БАЗ Ричард Алибегов, ограничителните мерки, които останалите страни въведоха по отношение на заведенията – нямат никакъв здравен ефект, а единствено ще доведат до масов фалит на бранша в чужбина.

„Нямаме болен персонал”, категоричен бе той, като допълни, че това е доказателство за високото ниво на хигиената и дезинфекцията в обектите. Справка в столична община също разкрива, че от 1000 проверени заведения, има само 4 акта, докато в градския транспорт честитките са 17.

Сред останалите предложения на асоциацията са по-чести проверките от инспектори на РЗИ и МВР.

„Искаме, когато дойдат при даден колега и констатират нарушение, обектът му да се запечата”, заяви Алибегов, цитиран от в. Монитор.

По думите му не е изключено и налагането на финансова санкция.

По отношение на изискването за носене на предпазна маска, той коментира, че в началото на пандемията представителите на асоциацията са обсъждали въвеждането на шлемове с логото на нощното заведение, с които младежите да изглеждат добре и на снимки. От БАЗ увериха, че персоналът по заведенията е напълно оборудван с предпазни средства.

 „Ще разиграем всякакви сюжети, за да може при евентуално покачване на случаите, да въвеждаме нови мерки”, обобщи той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!