Управляващите олигарси разполагат с повече и по-пълни знания за съответната организация, обществена или административна структура от всички останали, твърди marica.bg. Колкото по-дълго заемат длъжността си, толкова повече реална власт концентрират в ръцете си. Те съумяват да манипулират в своя полза информацията и дори конкретни събития.

Това е най-популярното определения за олигархията, взето от Уикипедия. Ако намерите нещо общо между цитираното по-горе и това, което ще ви разкажем в следващите редове /виж страница 3/, значи в Пловдив сме си отгледали мощен олигарх, който стои над закона, уверен, че гражданското общество няма никакви сили да противодейства на делата му, каквито и беди да произтичат от това за Пловдив и неговите граждани, отбелязва "Марица"

Изданието припомня, че в поредица от разследвания е показало как приятелски кръг около шефа на ВиК - Пловдив Спартак Николов и кметския брат Георги Тотев заграби десетки общински имоти почти без пари, като използва няколко прости схеми. Основните методи, които прилага групата, са "ликвидиране на съсобственост", овладяване на стари жилищно-строителни кооперации и покупка на апетитни терени чрез фирми прекъсвачи. По този начин голяма част от свободните парцели в центъра и най-атрактивните райони, които позволяват мащабно застрояване, попаднаха в ръцете на определена група предприемачи, близки до местната власт. Със съдействието на администрацията и Общинския съвет, който отдавна действа като мокър печат за решенията на кмета Тотев и хората от неговото обкръжение, общинските имоти са разпродадени на цени далеч под пазарните.

Те противоречат на всякаква логика и най-вече на строителния бум, който се наблюдава в Пловдив през последните няколко години.

Изчисленията показват, че само от 9 от спорните сделки с фирми от октопода, които "Марица" описа, Общината и гражданите на Пловдив са загубили над 6 млн. евро - пари, с които можеше да бъде изграден чаканият с десетилетия транспортен възел "Модър - Царевец".

Въпросните имоти преминаха в частни ръце за 2 766 105 евро при реална цена на терените, надхвърляща 9 милиона евро. Реалните загуби обаче са в пъти по-големи заради огромния пазарен потенциал на всеки един от имотите. Част от тях са в най-търсените жилищни районни на Пловдив, а други - в бързо развиващи се бизнес и индустриални зони. След като терените бъдат застроени на 100%, кръгът Николов-Тотев ще реализира внушителните 21 400 000 евро приходи по оценките на експертите на имотния пазар, прави извод в новото си разследване "Марица".