За изключителна жестокост към животни сигнализира буден гражданин от Велинград. Спа столицата осъмнала в края на миналата седмица с няколко разстреляни бездомни кучета. Труповете на четириногите били открити от случайни минувачи в близост до общината.

Очевидци разказват, че най-вероятно са уцелени с куршум в главата. Твърдят, че това не е първият случай на саморазправа с безпризорните в курорта.


Природозащитници от града, които стоят зад фейсбук страницата "Искаме да ядем - Помогни на бездомно животно", но от съображения за сигурност не желаят да разкриваме имената им, съобщават и за масово разпръскване на отрова в края на миналата година. Тогава под прицела на хорската жестокост попаднали 5-6 бездомни кучета от крайните квартали. От няколко дни във Велинград върви подписка срещу насилието над животни. Когато се съберат достатъчно парафи, тя ще бъде изпратена до общината с молба да бъдат взети мерки срещу изтребването на четириноги. 

Междувременно любители на животните действат в другата крайност. Те водят ежедневна борба за живота на бездомничетата, както сами ги наричат умилително. Местна неформална група от доброволци събира дарения за закупуване на храна за уличните четириноги. Зоомагазин в спа столицата посреща с табела с надпис "Моля, купете и дарете храна за бездомните животни на град Велинград и поетите животни от доброволци!". От собствения си джоб мнозина заделят и за лечение на болни и изоставени кучета. Голямата  им цел обаче е да им намерят семейства и да ги спасят от опасностите, които крие за тях улицата.

Източник: Марица бг