Местен референдум в добруджанската община Генерал Тошево. Жителите на общината решават с допитване, дали в региона да се добива или не природен газ. До вота се стигна след многоседмични протести, предава бТВ.

По-малко от час преди края на изборния ден стана ясно, че референдумът в Генерал Тошево е валиден.  Към 16 часа, над 45 на сто от имащите право на глас, са гласували. Изборният ден премина спокойно и няма подадени жалби.

Въпреки лошото време от рано сутринта кандидати да гласуват не липсваха. "Гласувахме за една чиста природа. Нашият край е много богат, житницата на България, Добруджа", посочи Теодора Стефанова.

Основните страхове на част от хората са, че ако започне добив на газ, питейната вода и земята ще бъдат замърсени. А главният поминък на местните - земеделието ще бъде застрашен. Костадин Костадинов обработва 150 декара земя в село Люляково.

„Единственият поминък, който е при нас в Добруджа е земеделието. С тоя поминък ние си прехранваме семействата и тая плодорна земя просто няма как да оставим нещата така, че да се натрови земята", категоричен е той.

Дали добруджанци ще кажат "не" на добива на газ, ще стане ясно по-късно. Въпреки, че вече над 40% са дали своя глас в допитването, има и друго изискване, за да се превърне референдумът в задължителен.

"За да е задължителен от гласувалите 40% минимум, трябва да е 50 плюс един", поясни Върбан Върбанов-говорител на ОИК Генерал Тошево.

Окончателните резултати от референдума ще станат ясни по-късно тази вечер.