Мъжете в България могат да бъдат добри домакини и стига да поискат, могат да се превърнат дори в кандидати за Гинес. Примерът е от Велико Търново, където мъж има в мазето си над 800 буркана различна и супер качествена зимнина, съобщава БНТ.


Петко Ганчев е горд с факта, че сам е отгледал продукцията, която е съхранил за зимата. За невероятния пример, който дава на силната част от човечеството, разказва Зорница Илиева.

Петко Ганчев е инженер, електротехник и изобретател. Тази сериозна професия и занимания обаче не му пречат да намира време, за да затваря в буркани всичко, което расте на благодатната почва в родното му село край Велико Търново. Приготвянето на зимнина за него е традиция, страст и уважение към природата.

"Просто правиш и раздаваш, това. Целта е-виждаш плода, прибираш го, грехота е да се хвърля ядене и пиене. Виждаш беден или виждаш приятел-хващаш и му даваш. Това е положението. Няма значение кой ще го изяде, важното е да не загнива в земята. Всичко се прибира в буркани, де що падне. Хората се чудят от къде да вземат да си направят нещо за ядене, пък тука Господ ти го е дал без пари навънка. Майка ми си има рецептурник, който е сигурно поне на 30 години и повече, взема се от там което е и на практика това е! Въпросът е като го хапваш да ти е приятно. Като го отвориш да го ядеш с невероятно удоволствие, все едно такова нещо не си ял от 30 години и като седнеш на масата направо го отнасяш като бръмбар-сламка", казва майсторът на зимнината.

За разлика от други производители Петко Ганчев няма тайни рецепти - с удоволствие разказва как приготвя сладко и туршии:

"Взимам си работните дрехи, взимам си кофата, заминавам на Калтинец, качвам се на дървото, набирам си сливите, след това си идвам тук на село. Измиват се компотите, мярката е точно 230-250 грама плод, взима се кофичка от кисело мляко, точно се прави мярката...слага се всичко това нещо ..и след това това нещо се вари, затваря се, пълни се с вода, само за капачка това нещо се прави."