В малка Видинска община гласът се търгува от 100 до 200 лева, а в деня на вота във Видинско ромски лидер, разследван за лихварство и купуване на гласове, беше на метри от секциите и по негови думи това е така, защото "нямал какво друго да прави", съобщава bTV. 


Репортер на телевизията е направил разследване чрез подставено лице.

Рекордна за района цена за глас, на това попадна подставено лице. Кажи си офертата, без да увърташ нищо. Ще ти кажа мойто положение, после - твойто положение. За какви гласове става въпрос и за какви пари става въпрос?

Подставеното лице влиза в ролята на пратеник на партия - участник в местния вот. Среща се със синовете на мъж, сочен като ромски лидер в района. Те не крият опита си по време на избори. 

Двамата братя разказват, че баща им бил наблюдател на предишни избори.

Аз съм си не отсега търговец. Не си първият, който си дошъл. И с тия съм работил, и с ония. Бил съм и съветник, бил съм и застъпник, и всичко. Имам и хора. Сега знаеш ли колко коли като теб минават и предлагат. Бедна ти е фантазията!

Цената на глас, която определят, е рекордна за района - на човек поне 200 лева.   

На дребно не се играй, да знаеш! Имаше много големи оферти за такива неща. Хората тука нямат работа. Всичко си гони работа. Тука има 50 къщи, да кажем, по 1 човек да има на работа. Да работят, да вземат 500 лева. Това е цяла година, това за тях е много нещо. За всеки един… Дай ми там 100 лева и уреди нещата да влезем на работа.