Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас е извършила незабавна проверка след сигнал, че са разровени пясъчните дюни на къмпинг „Смокиня“. По време на проверката е установено, че са увредени дюнни местообитания в природна забележителност пясъчни дюни местност „Каваци“, съобщиха от инспекцията в неделя.

Извършителят на деянието е установен, а увреденият имот е част от Морски плаж „Смокини“ север – изключително държавна собственост, вид на територията Защитена, НТП Крайбрежна плажна ивица, отдаден на концесия или под наем от Министерство на туризма.

В първият работен ден, РИОСВ Бургас ще извърши повторна проверка за определяне на точни координати от засегнатия имот. На проверката ще бъде поканен концесионера или наемателя на плажа, който ще бъде подведен под административно наказателна отговорност.

Междувременно "Флагман" съобщи, че концесионерите на плаж "Смокини-север" Иван Иванов и Иван Тодоров издирват човек от София, с малко име Миро, около чиято каравана се оказаха разорани близо 2 дка защитени пясъчни дюни.

В началото на миналото лято той се появил на плажа и съобщил, че ще постави караваната си насред плажовата ивица - точно между дюните. Миро обявил, че е купил недвижимия си имот от частен съдебен изпълнител, тъй като двама братя-наследници от Созопол не могли да постигнат споразумение да си го поделят. Миро поставил огромната каравана, твърдейки, че се намира върху собствена частна земя.

"През цялото време - в лятната резиденция на този софиянец се изреждаха гости с най-различни авомобили. Миро през цялото време мърмореше, че ще затрие дюните, които му пречат за безпрепятствено влизане и маневриране - между главния път и имота му. Той настояваше, че дюните са негов имот, независимо че се водят изключителна държавна собственост и е наясно, че върху тях никога нищо няма да построи", споделиха пазачи от къмпинг "Смокиня" пред Флагман.бг.
Миро често се заканвал, че ще заличи природните образувания, защото те му пречели и странично, за да наблюдава и в легнало положение залива с цялата му красота.

Концесионерите били в обтегнати отношения с въпросния Миро и планували до началото на сезона да проведат с него разговор относно заканите, които достигали до тях.
 


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ