Пациенти със симптоми на коронавируси пълнят кабинетите на личните лекари в Пловдив в последните дни. Най-честите оплаквания са температура от 37.5-37.6 градуса, болки в мускулите, лека кашлица.

Очакванията на джипитата са,  ако заразата продължи да се развива със същите темпове, следващата седмица броят на заболелите да достигне 200 на денонощие.

За три дни двама от пациентите на д-р Цветомир Мирославов са дали положителна проба за коронавирус. Няколко семейства пък са поставени под карантина.

„Ежедневно имам пациенти със симптоми на COVID-19. И в момента очаквам резултат от тестовете на няколко човека”, обясни пред TrafficNews общопрактикуващият лекар.

И напомни, че все още важат световните правила, които бяха въведени още в началото на пандемията -  при първи симптоми да не се посещава лично кабинетът на джипито, а да се свържем с него по телефона. Той издава болничен лист и се следи състоянието на пациента, който задължително трябва да се изолира вкъщи.

Ако състоянието му се влоши, започне кашлица, задух, стягане в гърдите, тогава личният лекар се свързва със Спешна помощ, които изпращат специално екипиран екип. По преценка на медиците болният се хоспитализира.

Джипитата са категорични, че млади и здрави хора, без съпътстващи заболявания, не е необходимо да си правят PCR тест при първи симптоми. При тях най-вероятно коронавирусът ще премине като грип. Тестът обаче е препоръчителен при диабетици, онкоболни, хора с астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), без значение от възрастта им.

„Съветът към хората е да не ходят на море в чужбина. Или ако все пак пътуват зад граница, да останат под 14-дневна карантина при прибирането у дома. Това е начинът да се спре разпространението на заразата”, посочва д-р Мирославов.

Другият основен поток пациенти в момента са тези със стомашно-чревни неразположения, повръщане и диария. Най-засегнати са децата. Оплакванията преминават за 24 до 48 часа. Основното лечение е диетата, изписват се и пробиотици и прахчета за диарията. Причина за стомашните разстройства е недобрата хигиена.

Наблюденията на д-р Мирославов са, че ако преди години са се проявявали основно през топлите месеци, сега в големите градове са целогодишни. „По време на карантината случаите бяха намалели, но сега, с отпускане на мерките, отново започнаха”, посочва лекарят.