Най-големият миш-маш в България сготви телевизионният кулинар Ути Бъчваров на площада в Кирково. С това беше даден стартът на първия фестивал на чушката в родопската община.
Поне 600 българи, турци и гърци опитаха вкусното ястие. То бе приготвено в гигантски тиган, направен от челната част на парен локомотив.

“От Кирково ще започна да популяризирам българските зеленчуци”, обяви кулинарният водещ, цитиран от "България днес".

Доброволци от публиката счупиха 600 яйца за ястието, в което бяха сложени още 40 кг сирене, лук, магданоз и много червени и зелени чушки, произведени в района.

Гвоздеят на фестивала обаче беше надяждането с люти чушки от вида фиферон. В екстремното преживяване се включиха трима местни жители, които получиха по 20 фиферона, отгледани от кирковския кмет. Състезанието беше спечелено от Ясен Чаушев от село Джерово. Той постави своеобразен рекорд, като успя да изяде цели 9 люти чушки. В същото време опонентите му се опариха с едва по четири.

“През последните години отглеждането на червена капия се превърна в реална алтернатива на традиционното тютюнопроизводство. Целта на фестивала е да популяризира производството на чушки в общината. Искаме да покажем също гостоприемството на местните хора, както и забележителностите в района на Кирково”, заяви кметът Шинаси Сюлейман.

Според него, освен че е много вкусна, кирковската чушка е и екологично чиста, защото при производството ѝ не се влагат изкуствени торове, а в района няма промишлени замърсители.

На кулинарната изложба най-впечатляващите блюда бяха чушки, пълнени с месо, камбички, натъпкани с картофи, от село Чакаларово и хляб с чушки от с. Завоя.

“Впечатлен съм от местните лютеници", призна Ути Бъчваров. Той беше председател на журито, оценяващо традиционната зимнина. Над 40 домакини от различни села участваха в надпреварата. Първо място бе присъдено на Мерием Местан от с. Чорбаджийско, която слага мед в лютеницата вместо захар.

“Не очаквах моята лютеница да спечели. Изненадах се, защото конкуренцията наистина беше голяма. Имаше много интересни лютеници, приготвени по нетрадиционен начин", каза Мерием.

Празникът продължи с изпълнения на Веселин Маринов, оркестър “Канарите”, Одринския духов оркестър, изпълнители от Гърция.