Водата на голяма част от ромското гето в Царево е спряна. Първото рязване на тръбите е в петък, а второто - тази сутрин, когато служители на ВиК Бургас са открили още няколко незаконни връзки, откъдето безлимитно е подавана вода към къщите в квартал „Мандра”. В циганската махала живеят над 300 роми, които до този момент, както се оказа минавали гратис за водата, пише Флагман.бг.

Какво са направили ромите, след като тази сутрин им е спряна водата?

Веднага са хукнали да търсят подкрепа от кмета на Царево Георги Лапчев. 

„Сутринта пред общината беше нещо страшно. Десетки неумити цигани се изсипаха пред кабинета на кмета, за да се оплакват. Туристите помислиха, че става революция, възмущаваха се, че гетото се е пренесло в центъра на града. Беше грозна гледка”, коментираха очевидци.

Оказало се, че сутринта кметът е в Бургас на работно съвещание. Заради това е излъчен преговорен екип, начело с ромския пастор, който в този момент разговаря с Георги Лапчев в кабинета му. Кметът, разбира се, няма правомощията да пусне водата на циганите, но има начини да им разреши проблема.

Друг е въпросът дали е редно да го прави за ромите, а да оставя всички българи в общината да си плащат по общия ред – и местни данъци и битовите задължения.

„Той им дължи много и вероятно ще оправи някак си нещата”, прогнозираха местни жители.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!