През последните два месеца България успя да привлече 50 процента от туристите, които обичайно почиват в Турция или в Гърция, сочи анализ на румънската туристическа агенция “Травъл пленър” (Travel Planner).

Към тази дестинация се насочи ядро от туристи със средни или над средните доходи, които са склонни да похарчат повече пари, защото са свикнали с качеството в Гърция и Турция, пише сайтът “Зиаре”.

В България започнаха да се появяват курорти от типа на турските - с големи стаи и качествени “ол инклузив” услуги. Като цяло, хотелите обявяват намаления за резервации в последния момент, достигащи 30-40 процента.

Хотелите, които бяха ориентирани към западния пазар и които имат много добра репутация, сега се ориентират повече към пазара в Румъния и предлагат специални оферти с намаления, възлизащи средно на 30 процента.


За разлика от Гърция, която не намали цените и не предлага намаления, защото там - който иска да отиде, отива. Българите запазват ниво на заетост от 40-50 процента, а в най-популярните хотели - до 70 на сто, каза още изпълнителният директор на “Травъл пленър”.