Мистериозна жена, появила се като от нищото, накара жителите на пазарджишкото село Калугерово да започнат лично разследване, съобщи БНР. Младата жена дошла в селото сама, без багаж и с кръв по ръцете и  започнала да обикаля улиците.

Местните я забелязали и установили, че жената има нужда от подкрепа, затова ѝ дали храна и дрехи. След тридневно скитане по улиците, калугеровци й осигурили и подслон. Едната вечер я подслонили в манастира, друга вечер в местна къща, после в информационния център на селото.

От кметството веднага сигнализирали за случая в полицията. Проверката установила, че жената се казва Мария, на 38 години е и е от Латвия, има редовни документи за самоличност. Не е обявена за издирване.

Сега жителите на Калугерово не знаят какво да правят с Мария, която пък отказва всякакъв контакт с тях, а по думите им поведението й е странно. Властите също не знаят къде да настанят жената и прехвърлят местните, търсещи решение, от телефон на телефон.

Окървавена чужденка слезе от АМ "Тракия" и се добра до първото село по пътя й, а там...

Единственото което Мария споделила било, че е била в Мароко и е приела исляма.

За съдействие са потърсени и латвийските медии. Те потвърдили, че случаят им е известен, жената е била обявена за издирване през 2016 година, през годините ту е изчезвала, ту я намирали, обикаляла различни държави. Според семейството ѝ има психично заболяване. Близките й поискали българския адрес, за да й изпратят лекарства. Местните пък се чудят защо семейството й не желае да си я прибере.

Сега кризисният център в Пещера се е съгласил да приеме Мария. Очаква се българските власти да задвижат екстрадирането ѝ. Полицията е започнала разследване на случая.