На 9 и на 11 юни са били запалени две цигански къщи в махалата в пловдивското село Войводиново, научи БЛИЦ от свои източници. На 8 юни в селото е имало събор, клечката на първата ромска постройка е драсната на 9- и сутринта. Предполага се, че гневни на циганските безчинства българи, почерпени на събора, са запалии първата къща, а дни след това и втората. 

Пред БЛИЦ кметът на Войводиново Димитър Тасев коментира, че циганите искат да се върнат в махалата, но местните са категорични, че ако го направят, отново излизат на безсрочни протести. "Хората са прави да не ги искат, заставам изцяло зад тях", каза кметът. Той съобщи, че ромите са изнесли имуществото си, а част от него се съхранява в кметството, който иска, може да отиде и да си го вземе. 

Административният съд в Пловдив се е произнесъл в полза на общината и е обявил постройките в махалата за незаконни, те трябва да се срутят. Циганите обаче се обжалвали и се чака да се произнесе Върховният административен съд. 

БЛИЦ припомня, че на 6 януари тази година двама братя цигани-Асен и Борис Пакетови, пребиха жестоко командоса Валентин Димов. 33-годишният мъж една оцеля след дълъг престои в болницата, братята 3 месеца в ареста. Хората в селота се вдигнаха на протести, подкрепиха ги от цялата страна. Те поискаха изселване, уплашени, всички роми напуснаха махалата и от тогава не са се връщали. Побойниците Пакетови обаче се разминаха с условни присъди, тъй като се признаха за виновни и сключиха споразумение с прокуратурата.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ