Около 120 къщи в кв. „Лозенец” на Стара Загора, подлежат на събаряне, защото са незаконни. Общината планира на същото място да бъдат построени социални жилища, а хората, останали без домове, да бъдат настанени в тях, съобщава bTV.

Лятото на 2014 г. 55 къщи в местността „Борова гора” са съборени, защото са незаконни. Акцията не минава спокойно – ранени са трима полицаи. Четири години по-късно, квартал „Лозенец”, в който официално живеят 10 хиляди, а неофициално – около 30 000 души, е тих. Но не и спокоен.

В мизерните стаички можете да видите да живеят заедно няколко поколения – от детето до прабабата. Много от хората не искат да се местят, твърдят, че имат партиди за ток и са склонни да плащат за вода и данъци, ако ги узаконят. По данни на общината, незаконните постройки в квартал „Лозенец” са 120. За всички тях има издадени и влезли в сила заповеди за събаряне.

Кметът Живко Тодоров обясни, че ситуацията е сложна, защото по закон постройките трябва да се съборят, но така обитателите им остават на улицата и след това съдят България.

Затова ще бъдат изградени 80 социални жилища, в които да бъдат преместени тези, чиито къщи ще бъдат съборени.

Така догодина със сигурност ново събаряне ще има – но „по цивилизован начин”.