СДС вече няма нито един член в Бургаско. Това призна секретарят на партията Илия Лазаров, цитиран от „Флагман“ по повод информациите, че цялата структура на СДС в региона е изключена заради невнасяне на членски внос.

По думите на Лазаров, новината е фалшива.

„Няма изключване. НИС (Националният изпълнителен съвет) няма такива правомощия да изключва. Аз като главен секретар съм длъжен да следя за реда и порядъка в партията. Имаше жалба от председателя на областната структура на СДС-Стара Загора Николай Александров, че не се събира членският внос и т.н. Помоли ме да извърша проверка. В момента, в който има писмена жалба, аз съм длъжен да извърша проверка.

И извърших проверка в цялата страна. Извършвайки тази проверка, констатирах следното нещо: че в четири областни структури, четири области, за последните две години не само че не е подаван членският внос, но и не са подавани списъци с членовете“, каза Лазаров.

Важна стъпка преди превеждането на членския внос към централата била първо да се подадат списъците с членовете.
„Те са формализирани и ги искат и от Сметната палата – трите имена, ЕГН и подпис. Затова всяка една политическа партия е регистрирана като оператор на лични данни“, коментира Илия Лазаров. „Членският внос в СДС е 1 лв. на месец на човек. В централата на СДС се внасят минимум 30 стотинки от този членски внос.“

Съобразно финансовия правилник от 2013 г. членският внос се считал за заплатен, когато има вноска в централата.
„Много пъти съм ги карал и Бургаската, и другите структури – моля ви се урегулирайте си документацията“, твърди главният секретар на СДС.

„Ключовото, базовото е списъкът с членовете. Това формира членската маса на СДС. Това е най-важното. Те последните две години не са го правили.

Съобразно Устава на СДС ако шест месеца ни си актуализираш тази информация за членската маса плюс членския внос, губиш право на глас в структурите на СДС и право да бъдеш избиран и т.н. Ако за една година не си извършил тези действия, преставаш да бъдеш член. Тук става въпрос за цели две години. Аз самият, ако не бях сезиран, нямаше да се занимавам. Но има писмено сезиране – аз съм длъжен като главен секретар да направя тази констатация“, обясни Илия Лазаров.

И в други структури имало неизправности, но нямало такива фрапантни пропуски като във въпросните четири области.
„Съобразно устава не са членове... Не са изключени от нас, те сами са го направили, при положение че много пъти съм им казвал „дайте да урегулираме нещата“. Последния път даже беше лятото на тази година“, коментира Лазаров за ситуацията.

На въпрос дали това означава, че в Бургас вече няма нито ръководство, нито нищо, Илия Лазаров отговори: „Няма нищо и подлежи на възстановяване. Има си процедури, по които ще минем...“

Попитан - наистина ли в Бургас СДС вече няма нито един член, главният секретар на партията потвърди: „Формално – не. Значи, ако Вие, примерно, членувате в Ловно-рибарския съюз или в произволно взета обществена организация и не си плащате в продължение на една година членския внос, какво ще се случи? Няма да Ви дадат билет, ще Ви изключат.“

Илия Лазаров успокои, че в Бургаско „имаме хора, които ни симпатизират и които ще се върнат, живот и здраве“.
„Но за тези, които сами си затварят вратата, няма връщане“, отсече той.

След въпрос дали ще бъдат приети изключените седесари, ако решат отново да станат членове, главният секретар обясни: „Не е въпрос до приемане. Има си процедура по възстановяване. Трябва да си се съберат. Има си цяла серия от неща. Имали сме такива случаи. Има си цяла процедура по тази работа. То не става изведнъж. И затова аз казвам – много е важно да не се говорят глупости по медиите, да не се изпада в емоции, да има хладен ум. Човек като говори много простотии по медиите, както се случва, сам си затваря вратата.“

Част от изключените емблематични лица в Бургаско смятат, че причина за случилото се е предстоящата Национална конференция. Целта била председателят Румен Христов да бъде преизбран безметежно.

На това Илия Лазаров отговори така: „Национална конференция предстои, живот и здраве, в края на май, началото на юни по Устав. Преди това трябва да се извърши т.нар. отчетно-изборна кампания, която трябваше да се извърши след местните избори, но влязохме в ковид кризата и затворихме... Част от областите са ги извършили.

Примерно в цялата Варненска област всичко е перфектно извършено. Т.е. от съседната област могат да извършат всичко, а колегите от Бургас не могат. Сега да не ми обясняват. Едни и същи са като структури и като тежест, и като сила, и като всичко. Познавам партията. От 30 години съм в СДС.“