Хората от село Бряст са първите, които са си наели частна охранителна фирма да ги брани от набезите на злосторници. Охранителите са от лятото на територията на селото. Бранят брестовчани чрез видеонаблюдение, охраната се извършва и чрез физически проверки, като патрулите обикновено наобикалят населеното място в тъмните части на денонощието.
Две от камерите са сложени на входа и на изхода на Бряст, има и до кметството, пише haskovo.net.


98- годишната баба Желязка от село Бряст е обирана два пъти през последните години. Жената загубила и сина си и снахата. Единствено й е останал внукът й. Наглежда я на село, но той живее в града и когато го няма старицата е сама. Живее в последната къща на селото.

Първият път баба Желязка пострадала от телефонни измамници, било преди година-две. Задигнали й 900 лева. Обадили й се по телефона по позната схема с пострадал роднина. „Казаха, че внучето е със счупени крака и трябва да приготвя 2 000 лева, за да го спася. Имах само 900 лева, приготвих ги, в пазвата ги държах. То за внучето бяха, както се казва мило за драго се дава. Дойдоха с такси. Направо от ръцете ми ги взеха, като видяха парите. А единият, прокурор бил, като видя, че имам и ракия-поиска. Каза: За да го спасим трябва и ракия да занесем. 10 литра му напълних“, спомня си старицата.Вторият пък, когато е измамена, наглият й посетител се представил, че продава свещи и църковни календарчета. Нахлул в дома й и задигнал 160 лева. Бабата се обадила на кметицата, която с личния си автомобил пробвала да настигне крадеца, описан от бабата, че отпрашил с масленозелена кола по пътя. Стигнали до няколко села по-нататък от Бряст, но не хванали дирите му.
След тези случки баба Желязка е наплашена, с два катинара заключва външната врата на имота си. Превитата на две възрастна жена има три важни номера в телефона си: на внука, на кметицата и на охранителите.

Стикери с номера им са разлепени по входните врати на хората. В бряст вече ги имат за „свои момчета“. Един от най-големите фенове на охранителите е баба Желязка.

Инициативата за частните гардове тръгнала от кметицата Латка Латева.“Първо проучих офертите, а през това време направих и информационна кампания. На селското събрание информирах нашите хора за ползите от това да имаме охрана. Взехме решение, че най-важното е да сме защитени, а не да чакаме да се случи нещо и после да мислим как ще се оправяме.“ Това бил най-големият довод, с който кметицата убедила съселяните си за охраната. „Харесали си фирмата, която вече охранявала няколко обекта в селото. Те им направили и най-добрият финансов план.“ Разбира се, не всички се съгласили, затова отначало плащали за охраната по 5 лева на къща месечно.Трагична случка обаче обърнала начина на мислене на голяма част от хората, които смятали, че няма нужда от охрана.
Насред центъра до магазина починал човек. Намерили го на сутринта по очи. Отначало хората зашушукули, че може да е убийство. Но след като охранителната фирма предала записите на органите на реда, на тях ясно се видяло, че не е упражнено насилие над съселянина им, ходейки, човекът издъхнал. По-късно това било доказано и при аутопсия.

Синът на починалия бил сред отказалите да плащат за охрана. След тази случай обаче, се присъединил, разказва кметицата. Последвали го и още хора. Така таксата за охрана паднала на къща по 4 лева.Повечето от екипа на охранителната фирма, която действа в с.Бряст, са бивши полицаи. Те са част от частна Национална агенция за сигурност, която има обекти в цялата страна. „ Това са колеги, които познават закона и знаят докъде им се простират правомощията. Работим съвместно и с полицията и така контролът става още по-надежден“, коментира Бойко Бонев, представител на охранителите за Димитровградска община. „ Хората в село Бряст са първите, които показват на останалите села в общината, че превенцията е важна“, казва Бонев. В момента договорът за охрана е на името на месетн земеделски производител. От тук насетне обаче това вече няма да е така. С новите промени в закона за частната охранителна дайност, които бяха приети на второ четене от НС в края на януари, охранителите вече ще могат да сключват договори направо с кметовете на населените места. Освен това те ще имат и повече правомощия, ще могат да извършват и арести. В настоящия момент арестът може да е самот.нар граждански. Това означава, че престъпникът може да бъде задържан до идването на полицията, но единственоорганите на реда могат да решат дали в крайна сметка той отива зад решетките.

„Откакто имаме охрана, ни е спокойно. Всеки има номера, на който може да позвъни, ако забележи нещо съмнително. Освен това, ако нещо се случи и камерите ловят. Така се живее по-спокойно, казват млади жени, събрали се на припек по обяд пред кметството.

Откакто охранителите са на линия, в с.Бряст не е имало инциденти, знаейки, че са държани под око, злосторниците явно вече ни заобикалят, доволна е от ефекта на решението за частната охрана и кметицата Латка Латева.