Семейство от Айтос живее близо три месеца без вода, след като на 11 септември багер на ВиК прекъснал водоподаването към техния дом, съобщава БНТ. След продължително лутане между институциите семейство Маринови решили да потърсят помощта на националната телевизия.

В двуетажната къща на централната улица „Васил Левски“ 45 има два апартамента, а според предписание на ВиК трябва да бъде изнесен общ водомер на достъпно място.

Според семейство Маринови достъпното място е на тротоара, а не в съседния двор, който е собственост на другото семейство.

На 22 август обаче Маринови получили писмо, с което се изисква общият водомер да бъде преместен в рамките на 30 дни. Съседът се справя като слага свой водомер в шахтата в двора си, а на семейство Маринови, които не са съгласни водомерът да е в съседния двор, достъпът до водопровода е прекъснат.

„От ВиК пишат предписание, както до нас, така и до тях. Дават ни срок 30 дни. На 15-ят ден обаче ми е спряна водата от уличното водоподаване. Идва един багер сутринта в 8:30 часа, прерязва водопроводът от улицата. След това съседът реже тръбата, която захранва цялата къща“, каза пред камерата на БНТ Евгения Маринова.

„Не ни потърсиха за съгласие и за подпис. Според Наредба 4 и в Закона за устройство на територията се изисква набор от документи за нов водопровод“, добавя съпругът й Румен Маринов.

„Това е неправомерно действие от ВиК. Това го показват всички технически експертизи“, заяви Евгения Маринова.

От клона на ВиК в Айтос, от който извършват прекъсването, не дадоха отговор, но препратиха екипа на БНТ към ВиК – Бургас, откъдето поясниха, че за водомерният възел на семейство Маринови има вход от главният водопровод по ул. „Васил Левски“.

„Нужно е да изградят собствена водопроводна инсталация към имота си. Не виждам каква е причината да занимават медиите с един такъв частен проблем“, заяви говорителят на ВиК – Бургас Димитър Гюров.

Според ВиК трябва да се прокара инсталация към избата на сем. Маринови, а от своя страна Румен и Евгения твърдят, че тя трябва да мине през тротоара и през стълбите до втория етаж. Те очакват отговор на писмата си до Районната прокуратура в Айтос, за да заведат дела срещу ВиК за самоуправство.