Пловдивският ресторантьор Жоро Николов, по известен като Бат Жоре, вчера обвини двама свои служители, че са откраднали крупна сума от касата на ресторанта му в Крумово. Той пусна публичен пост във Фейсбук, че Милан Иванов и Стиляна Георгиева са прибрали 1 870 лева. Бат Жоре предупреждава колегите си да не се доверяват на двамата сервитьори. 

Репортер на TrafficNews.bg е потърсил сервитьорите, които Бат Жоре е обявил за национално издирване и успя да ги открие в рамките на 2 часа.   Той се свърза с  Милан по телефона, а той веднага прие да се срещне с екип на сайта. Още по телефона мъжът отрича всички обвинения, бил омаскарен. На мястото в уречения час се появи  заедно със Стилияна, негово гадже и колежка. 

Милан и Стиляна са категорични, че са невинни и единствената причина да бъдат набедени е желанието им да напуснат работодателя. В поста си Николов твърди, че младежът е откраднал от него и телевизор. Според Стиляна  обаче през май Жоро разпродавал всичко от старото заведение, което затворил. Казал, че подарява телевизора на Милан, но му поискал 50 лева.  В понеделник, след като съдържателят разбрал, че служителите му наистина напускат бизнеса, дошъл да си иска телевизора обратно. Взел го и на излизане от апартамента сграбчил за рамото Милан с думите, че: „Ще ти ушия костюм за съда.“. Милан показа синината, спомен от случката. 

Влюбените обясняват, че досега са търпели, тъй като Жоро все им дължал пари и така ги задържал седмица след седмица. Освен това, той им намерил квартира, в която да живеят. Хазяйката му била позната и след напускане на работа младите били изгонени от апартамента без предизвестие. Понастоящем момичето е отседнало при приятелка, а момчето при родителите си. Търсят си усилено работа. 

Ето и техният коментар на обвиненията:

Милан Иванов:

-  Георги Николов - Бат Жоре ви обвинява, че сте му откраднали 1870 лева. Вярно ли е това?

- Няма такова нещо, стотинка не сме взели. Взехме единствено парите, които съпругата му Елена ни даде. Просто си тръгнахме. Всичко казано от Жоро е клевета. Иска да почерни имената ни. Според вас възможно ли е, човек който е откраднал два бона да ходи с 2,80 в джоба си?! /Милан демонстративно си изпразва джобовете/

- Бихте ли ни разказали какво се случи от неделя до днес?

- В неделя вечер аз и Стиляна бяхме на работа. Карахме целодневна смяна, както се случва често. В полунощ, когато заведението се опразни, се отчетохме на Елена (жена на собственика б.л.). Аз имах оборот около 150 лева, Стилияна предаде около 200-250, общо парите бяха не повече от 400 лева. От тях Елена ни даде по 50 лева на човек, заплата за изминалата седмица, и 10 лева за такси. Тръгнахме си. Това е всичко, което се случи в неделя. В понеделник, по молба на Жоро, аз отидох на работа и изкарах втора смяна за последно. Стилияна изобщо не е ходила от 3 юли в механата, защото бяхме решили окончателно да напуснем. 

- Защо иска да ви компрометира?

- Той не искаше да напускаме. Няма кой да работи при него, защото условията са нечовешки. Преди години имаше текучество, сега вече няма дори интерес към обявите му за работа. 

- А защо решихте да напуснете? Кога си развалихте отношенията с работодателя?

- Започнах да работя при Жоро преди две години. Първо бях в „Мястото при Бат Жоре“ в ЖK "Тракия" , а след като го затвори през май ни преместиха в новото му заведение - „Механа Манастира“ в Крумово. Първоначално се държеше добре с мен, но последно време започна да се държи арогантно, да ми вика, да ме обижда. Особено груб и нападателен започна да става, когато започнах да се възпротивявам да работя по 21 часа.. Казах му, че не издържам и трябва да променим нещо - епилептик съм с 80% нетрудоспособност. Не мисля, че такъв режим и здрав човек би издържал. Той усети, че искам да напусна и започна да ме заплашва, че ако го направя ще ме „обуе от всякъде“, тоест омаскари и почерни. 

Стиляна Георгиева: 

- Каква е вашата история?

- Аз работя в ресторантите на Жоро от февруари тази година.  Бях за малко в заведението в Тракия, а след това в Крумово. Условията на работа са ужасни. Персонал от четири човека сме. Аз и Милан сме единствените сервитьори – единият работи първа смяна, другият втора. Има едно момиче, което идва да помага петък и събота. Заведението обаче е за 200 човека, можете да си представите как един човек се справя.

- Какви са заплатите ви и изплащат ли се редовно? Кога са почивните ви дни?

- Уговорката ни е за по 130 лева на седмица, бакшиши рядко има. Бавят ни непрекъснато с парите, а напоследък не взимаме и договорената сума.  Тази сума, която Жоро твърди, че сме откраднали, всъщност ни е дължи за заплати. Но, въпреки това ние не сме я вземали.Ето, например тази седмица ни дадоха по 50 лева. За почивни дни изобщо не става и дума. Работим 7 дни в седмицата.

- Търсите ли възмездие, след като твърдите, че са ви оклеветили?

- Искаме само Жоро да ни остави на мира и да си изчистим името.  Да, хубаво ще бъде и да ни изплати дължимите пари, но това ще се опитаме да задействаме чрез жалба до Прокуратурата.