Задържаният за изнасилването и убийството на Виктория Димитрова от Русе признал пред германските власти, че е извършил зверството. Под въздействието на алкохол и дрога. Това съобщава “Труд”, цитирайки източници от разследването. 

Трупът на 30-годишната административна директорка на телевизия ТВН бе открит в събота следобед в храсталаци до крайбрежната лея на Дунав. Тя била подложена на нечовешки мъчения – изнасилена, обезобразена от побой, душена и влачена.

ГКПП “Дунав мост” и отишъл при майка си в германския град Щаде. За по-малко от четири дни разследващите разкриха кой е убиецът. По панталона му и бельото му, открити в къщата му в русенския кв. “Тракцията”, имало следи от кръв на жертвата. По трупа на жената имало ДНК-материал от нападателя. Във вторник късно вечерта той бе задържан в Германия. Задочно на Северин са повдигнати две обвинения – за изнасилване и за умишлено убийство. Според разследващите престъплението било извършено спонтанно и без предварителна подготовка. Майката на Северин Надежда Красимирова също разказа, че синът й признал за убийството, когато отишъл при нея. “На мен ми каза, че го е направил на пияна глава, бил е и много друсан. Пил уиски и бира. Каза ми: “Майко, убих човек. Дойдох да ви видя, че ще се предавам.” Започна да плаче”, разказа майка му пред български медии.

“Той не е такъв. Хич не може да ми дойде на акъл, че ще убие човек”, допълни Надежда Красимирова. Според нея Северин бил с умствена изостаналост. Давала му хапчета, но в един момент спряла. Тя иска синът й да лежи в германски затвор, защото се страхува за живота му, ако бъде осъден в България и бъде вкаран в килия.

Днес германски съд решава дали да остави в ареста Северин по европейската заповед за арест, издадена за българина. До редакционното приключване на броя не стана ясна съдбата на задържания. До 10 днище се реши и дали да бъде екстрадиран у нас. Пред съда Северин е декларирал, че е съгласен решението за връщането му да се разгледа по съкратената процедура. Така вместо да седи в германски арест 60 дни, тойще бъде в България до 10 дни. “Българските власти не са предоставили доказателства, но това не е и нужно, тъй като става дума за европейска заповед за арест. Т.е. германският съд няма да доказва дали престъплението е извършено от задържания или не. Това е работа на българската правосъдна система. Ние трябва да докажем дали екстрадицията е допустима, това е нашата задача. Задържали сме го и сега в съкратено производство ще се установи дали е възможна екстрадиция в България. Предполагам, че това ще стане относително бързо”, каза говорителят на прокуратурата в Целе Бернд Колкмайер пред Дарик. “Няма да се доказва подозрението за извършеното престъпление, а само дали при екстрадиция не го грози заплаха за живота или много лоши условия в затвора в България. Но, според мен, случаят с България не е такъв”, допълни Колкмайер.

Само 3 на сто от страдащите от психически болести извършват тежки престъпления, за това е дискриминативно да се твърди, че убиецът от Русе е психично болен, след като не е направена още експертиза, каза проф. д-р Христо Кожухаров, ръководител на Катедрата по психиатрия и клинична психология към МУ във Варна и шеф на специализирана клиника към УМБАЛ”Св.Марина”. Според професора, задържаният Северин Красимиров не изглежда такъв, а по-скоро е с личностно развитие извън нормите. 20 на сто от хората в България имат сериозни проблеми с психичното здраве. Повече от 10 на сто страдат от тревожни разстройства, от депресии и афективни разстройства – 6% и още над 3 % злоупотребяват с различни вещества, каза още Кожухаров.

Страх от отмъщение заради Северин Красимиров е обхванал ромската махала “Тракцията” в Русе. В махалата има полицейско присъствие, но хората са притеснени. Някои дори изпратили жените и децата си при роднини в други градове. “Заплашват ни по фейсбука. Искат да влязат някакви си скинари, някакви емемейци, да нападнат квартала”, разказа Еленка. Тя има осем деца и не ги пускала на училище от страх. “Звънях на тел. 112, свързаха ме с Второ районно. Казах им, че ако не ми се изпрати някакъв екип да ни пази, ще си взема децата ище отида да спя в центъра на града. Таман поне ще ме пазят”, закани се Еленка. Лелята и съпругата на Северин също се изнесли при роднини от квартала, защото се притеснявали.

Друг жител на квартала Илиян също призна, че скрил близките си, тъй като се притеснявал да не пострадат, ако някой реши да отмъщава за убийството. “Заради един изрод не сме съгласни да пострадаме всички. Заканват се, че ще пребият всички. Снощи телефоните бръмчаха от заплашителни есемеси. Махнах цялото си семейство”, каза Илиян и призна, че се е въоръжил. “Защо всички да страдаме заради зверството, извършено от него. Той турчин, а ние сме цигани. Не можем да извършим такова нещо”, говореха жителите на махалата. Те разказаха, че Северин живеел при леля си и често пътувал до Германия, където е майка му. Баща му починал преди време и той бил отгледан от леля си.