Служителите на Инспектората и на Общинска полиция ще трябва да миришат бутилките, от които пием на открито. Това следва от решение на Пловдивския районен съд, който отмени глоба за консумация на алкохол в градинката до общината, защото проверяващият видял, че човекът отваря бутилка бира и отпива, и написал акт, но без да се увери лично, че течността в бутилката е именно пиво, информира Марица.бг.

Наредбата за обществения ред в община Пловдив забранява консумацията на алкохол в открити обществени пространства. Затова, когато около 16,50 часа на 24 март т. г. униформен от Общинска полиция видял човек да надига току-що отворена бутилка бира от 1 литър на ул. „Емил де Лавеле" до № 6, го глобил. Човекът възразил още на място,  а после оспорил санкцията от 300 лв. в съда.  

Аргументирал се, че фактът, че шишето е от бира, не доказва, че съдържанието му е било от точно тази течност, защото то може да е било пълно и с вода. При разпита си пред съда полицаят обяснил, че човекът не лъхал на алкохол и не се държал като пиян, но все пак не се и замислил дали в бутилката може да има и течност, различна от бира.

При това положение съдът решава, че изводът, че става дума за пиене на алкохол на обществено място, е прибързан, и отменя глобата. От общината може да обжалват пред Административния съд.