Част от реставрираната крепостна стена в Созопол трябва да бъде съборена. Според решението на Бургаския районен съд зидът, който е с височина 4 метра, дебелина – 1,8 м и попада в частният терен на Иван Илиев, трябва да бъде премахнат. 

Длъжни сме да спазим решението на съда, каза председателят на Общинският съвет в Созопол Георги Пинелов каза пред Нова телевизия.

Това е архитектурен паметник и частичното премахване ще го увреди, коментираха от  Фондация „Созопол“, която реализира проекта за комплекс „Южно крепостна стена и кула”.

Тази стена е бутафорна, каза Иван Илиев

„Никаква крепостна стена е нямало тук. За да вземат някакви пари, си я изграждат. Тази стена е бутафорна“, каза пък Иван Илиев.

„Един човек ми каза „виж какво става в двора ти“. Заварих няколко души да зидат. Правят стена без да ме питат, без разрешение. Пуснах жалби. Спрях ги за две години, но после пак започнаха да зидат“, разказва той.

Архитектурният комплекс „Южно крепостна стена и кула” бе реализиран със средства от ЕС, припомня репортерът Цеца Алексова. 

Малко е преиграно с надстрояването на стената, но в основата има запазен оригинал, каза  директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев

В случая става въпрос за реализация на проект в граничещ с частен имот, който включва зидане върху съществуващи основи на средновековна крепостна стена, поясни директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев. 

„За реализацията на цялостната инициатива за надграждане или свързана с консервация, реставрация на недвижими културни ценности има строг и последователен административен ред. Проектите трябва да се съгласуват с Министерството на културата“, добави той.

„Не мога да коментирам нито решенията на съда, нито качествата на проекта. Малко е преиграно с надстрояването, но в основата има запазен оригинал“, заяви Недев. 

На това място имаше една полусрутена къща, в която като деца сме играли, но такъв зид в този си вид не е имало, каза председателят на Общинският съвет в Созопол Георги Пинелов

„Израснал съм на няколко метра оттук. На това място имаше една полусрутена къща, в която като деца сме играли. Такъв зид в този си вид не е имало. Дори и да е съществувал, е бил много нисък и не се е виждал по онова време“, каза пък Георги Пинелов.