Не по-малко от 200 кг тежи всяко едно от десетките бетонни блокчета, които са оставени върху пясъка на плаж „Смокиня“, каза пред бТВ заместник-кметът по строителството на Община Созопол Румен Кисьов.


На въпроса обаче дали това не означава, че ще бъде бетониран плажа, той отговори като изтъкна, че във всеки закон има неща, които не са конкретизирани, но общинската администрация ще подходи от гледна точка на експертизата.

Дали т.нар. бетонни пети отговарят на изискванията за строеж на преместваем обект ще решат експертите от комисията, която вече заседава, поясни Кисьов. 

„Ако има забележки, ще бъдат поставени и ще се изисква да бъдат отстранени. Ако т.нар. бетонни пети отговарят на изискванията за основи на преместваеми обекти, ще бъде издадено строително разрешение и до края на месеца може да се монтират“, добави той.

„Комисията, която трябва да вземе решение, е започнала вече да заседава. Срокът за произнасяне е 30 дни“, уточни заместник-кметът на Созопол.

"Бетонните пети" са част от строеж, който няма разрешение, констатираха от РДНСК, които провериха плажа.

Според държавните институции на пръв поглед всичко е наред. Липсва обаче разрешението за строителство и за монтаж, което се издава от главния архитект на община Созопол.

Всичко, което се е случило до момента, е без санкция на общината за издаване на разрешение за монтаж, тъй като заявленията са входирани в края на миналата седмица, изтъкна Кисьов. 

Основното нещо, с което ще се занимават експертите, е дали обемът, конструкцията и начинът на сглобяване на преместваемото съоръжение отговарят на този тип изисквания, или е свързано с нещо друго, което попада под дефиницията на строителни дейности.