Разширяват кръга на изследваните за ку-треска лица в Габровско. Започва и ваксиниране и лечение на заразените животни в селата Крамолин, Ловни дол и Съботковци. Унищожаване на стада не се налага.

Положителни проби за наличие на ку-треска са засечени в 3 кравеферми и една овцеферма. Сред заразените са петима ветеринари, при единия от които болестта повтаря.

"Наподобява по симптоми коронавирусната инфекция, започва като лека настинка с повишение на температурата, кашлица също може да се появи, главоболие.

Единствено разликата е в това нощно изпотяване, което е характерно за ку-треската", обясни Д-р Николай Пенчоков, директор на РЗИ – Габрово.

На по-късен етап е възможно развитието на пневмония, но засега заразените карат болестта безсимптомно. Фермерите не разбират вдигнатия шум. В произведената досега продукция със суровини от фермите отклонения не са засечени.

Здравните власти вече са издали предписания на заразените ферми - ваксиниране или лечение с антибиотици.

"Като продукцията от тези животни се насочва за унищожаване говорим за всички, които са третирани с антибиотици.

Продукцията, която е от животни, които са ваксинирани, се насочва в предприятия за преработка...", каза д-р Светослав Спасов, директор на ОД по БХ – Габрово.


Предстои да се вземат проби за болестта и от контактни на заразените лица.