Премиерът и лидер на ПП ГЕРБ  Бойко Борисов жали решението на ОИК Благоевгрд по казуса "Томов", това се случи след като Административен съд Благоевград остави без движение жалбите на 4-те партии, заради непълноти и неточности в тях, пише Struma.bg.

Борисов подписа жалбата от името на ПП ГЕРБ, оставена без движение от съдия Д. Узунов, тъй като областният координатор Андрей Новаков, не бе представил документ за юридическа правоспособност.

Пропуските си отстраниха в срок и останалите три партии ПП МИР, представлявана от адвокат Албина Анева, "Нова Алтернатива ", представлявана от В. Смиленов и "Свобода " на Илия Илиев. Така, че всичко в документацията на партиите, които оспориха решението на ОИК, отказала да прекрати предсрочно правомощията на благоевградкия кмет Румен Томов, вече е наред и предстои насрочване на заседание на Административния съд.

Припомняме, че Румен Томов наруши Закона за местното самоуправление и администрацията, работейки като кмет, без да се е заличил като търговец. В страната за подобно нарушение бе освободен кмета на Стрелча, тук обаче местната ОИК отказа да го направи, гласувайки политически и загърбвайки нормата на закона, която не се тълкува в случая, а директно при събраните годни доказателства, се приствъпва към прекратяване на правомощията на кмета.

Затова ГЕРБ и останалите три партии, които видяха нарушението, след сигнал на бившия кмет Ат. Камбитов жалят решението на избирателната комисия в Благоевград. В Благоевград вече се говори, че избори със сигурност ще има, тъй като нарушението на чл. 41 по отношение на кмета Томов е доказано.   

Направиха се множество опити да се спаси положението, но не успяха нито юристите на Томов, нито пък Йордан Симонски /БСП /, който на заседание на ОИК предложи документ искане от Томов за заличаване, да бъде записан с по стара дата.

Това предложение на ръба на закона вбеси председателят на ОИК, който не допусна антидатирането. Така, че съдбата на Благоевград и неговият кмет е в ръцете на Административният съд. Задават се нови избори в областния център.