Русе е в топ 3 на телефонните измами след София и Варна по данни на прокуратурата. Впечатляващи са и приходите на престъпниците. От началото на годината те са успели да измъкнат над 300 хиляди лева предимно от възрастни хора в Русенско. В капана им попаднала и 84-годишна вдовица от Русе. Тя била заплашена с убийство по домашния телефон, а на мобилния мним полицай ѝ поискал пари, за да бъдат задържани телефонните измамници, съобщава БНТ.
През цялото време жената е осъзнавала, че е жертва на телефонна измама, но от страх се е подчинила. Въпреки че се е разделила с последните си спестявания, жената е успяла да помогне на истинските полицаи да задържат престъпниците.
 

Пенсионираната счетоводителка Тереза Бейкова казва, че още при първото обаждане се усъмнила, че е жертва на телефонна измама. Не затворила слушалката и започнала да се подчинява, защото ѝ казали, че я наблюдават, а улицата, на която живее, е блокирана от полицията.
 
„Като чух "блокада" думата, се уплаших. Няма, каза, да мърдате, няма да се обаждате на никой”, разказа жената. Веднага след това на домашния ѝ телефон се обажда друг мъж и я заплашва с убийство.
 
„Вика: „Ще те пребием и ще ти извадим бъбреците, ще влезем вътре и всичко ще обърнем”, допълва тя. Следва трето позвъняване. Мъжът, който отново се представя за полицай, нарежда на възрастната жена да сложи в чанта бижутата си и да отиде до банката, за да изтегли спестяванията си.
 
„Аз вече се притесних, цялата треперя. Взех една чанта, дори толкоз оглупях, че като дойдох тук да търся пръстена, видях си часовника, той позлатен и го дадох и него да помагам на полицията. Просто си изгубих акъла да правя глупости. Хвърлих през прозореца всичко с треперещи ръце. Вика далеч от прозореца, защото ще стрелят”, обяснява пенсионерката.
 
От банката позволяват на Тереза Бейкова да изтегли само 3 хиляди евро, които поставя в най-близкия кош. Парите се виждат малко на телефонните измамници и затова я принуждават да изтегли още от друг банков клон. Жената потегля с такси за там, но се престрашава да разкаже всичко на шофьора: „Викам: „Аз съм в беда, мисля, че съм измамена”.
 
Таксиметровият шофьор се обажда в полицията, а пред банката вече са изпратени служители на реда. Малко по-късно те залавят телефонните измамници. Взетите пари и бижута ще бъдат върнати до дни на възрастната жена, а тя издирва таксиметровия шофьор, за да му се отблагодари, че е успял да я спаси.
 
Казва, че след този случай вече се е затворила в дома си и от страх не смее да излиза. Над 70 русенци са измамени от началото на годината по познатите телефонни схеми. Внушителна е и сумата, която те са успели да измъкнат от жертвите си – над 300 хиляди лева.
 
За да предотвратят поне малка част от измамите, от полицията в Русе разлепят плакати на публични места със сценариите, по които действа телефонната мафия у нас. Предупредени са и банковите служители да са нащрек, когато възрастни хора теглят големи суми. Вече има десет такива предотвратени случая в Русе от началото на годината. Телефонните измамници обаче вече прилагат схемите си и в съседни на България държави. Русенската полиция работи по такъв случай с колегите си от Гърция.