Шефът на полицията в Габрово Борислав Бончев подаде оставка. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов е поискал оставката на директора на Областната дирекция на МВР в Габрово и той я е подал. Това съобщи самият Маринов пред БНР от Лион.

Вътрешният министър прекратява командировката си във Франция и заради събитията в Габрово спешно се завръща в страната.

Според Маринов директорът на полицията в града носи отговорността за събитията, станали там в последните дни. В момента проверката продължава и ако се окаже, че има още виновни служители, те също ще понесат отговорността си, обясни вътрешният министър. 

Информацията за оставката идва след невижданите от много време насам размирици в града и изявлението на премиера Бойко Борисов по тази тема. 


Пред журналисти в Дубровник той заяви: „За мен оставката на този директор трябва да е факт веднага, след като си дойде министърът“, заяви Борисов. „Защото месеци наред е допускано да се движат такива групи в обществото, да си пият бири на детски площадки, да се правят на интересни в града. Ролята на полицията е това да не го допуска“, посочи премиерът. „Полицията е за това - да взима мерки – ако има групи, които притесняват майките, децата или хората, те трябва да се намесят. Да са ми докладвали – да сме изпратили още 100, 200 ,300 полицаи“, посочи Бойко Борисов."

Борислав Бончев заема длъжността директор на полицията от 2013 година. 

В системата на МВР постъпва през 1995 г. До 2007 г. заема длъжността „разузнавач” в сектор „Криминална полиция” на РДВР. През 2007 г. е назначен за началник група „Престъпления против личността” в същия сектор, а от 2009 г. е началник на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” в ОДМВР.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ