Издирвателната акция в Стара планина, при която спасителите търсиха бащата и синa от Стара Загора,  е прекратена. Те са в неизвестност от 5 февруари, не бяха открити. Всички все още се надяват на чудо.


Кметът на Калофер Румен Стоянов каза в ефира на БНТ, че имат планове за изграждане на заслони по маршрута до връх Ботев, а премиерът Борисов е обещал финансиране.

Многократно метеоролозите предупреждаваха за тежки зимни условия особено в района на вр. Ботев на Стара планина. Един от спасителите, които бяха добре екипирани и оборудвани, пострада, като падна в ледените води на реката. По неофициална информация, човекът е добре. Повдигнат е въпросът за маркировката в планините.

Кметът на Калофер Румен Стоянов снощи е разговарял по телефона с премиера Бойко Борисов.

"Свидетели сме на една човешка драма за пореден път и това ни накара да помислим за инфраструктурата. Тъй като по тези тежки маршрути няма човек къде да се подслони. Летните бури понякога даже са по-тежки от зимните. Преди много години там беше осеяно с овчарски колиби и това спасяваше човешки животи. Сега искаме да се направят такива.

Снощи в разговора с премиера Борисов, каза "Направете проектите. Веднага сме готови, ще финансираме", което на този етап може само да ни зарадва. Започваме отсега. По тези маршрути поне 2-3 заслона трябва да се направят", каза кметът.

"Времето към връх Ботев е сурово и е рисковано да се подновява акцията за издирване и днес", добави той.

В същото време директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев обяви, че това е много сериозен маршрут. "Добрите планинари знаят, че той не се предприема току-така. Особено при предупрежденията за влошаване на времето. От една страна късно тръгване, второ – недобра екипировка и подготовка, доколкото разбирам не са имали голям опит в планината“, коментира той пред bTV. 

Той уточни също, че мъжът и момчето не са подали сигнал към ППС, дори когато са разбрали, че са се загубили на 4 февруари следобед.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!